Article
0 comment

De Arena van Verona: moord en doodslag, opera’s en de Giro d’Italia

arena verona piazza bra

Hordes mensen mogen dan wel naar een balkon in Verona gaan kijken, de echte attractie van de stad is natuurlijk de Arena, het Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. Ondanks dat de Arena twee millennia niet geheel ongeschonden heeft doorstaan – zo is een gedeelte ingestort door een aardbeving – is het nog steeds een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters en wordt het ieder jaar gebruikt voor wereldberoemde operavoorstellingen.

Oorspronkelijk groter

Wie nu de Arena bekijkt, ziet de binnenmuren van een oorspronkelijk grotere Arena. Om de huidige buitengevel stond nog een hele ring van hogere, uit wit-roze kalksteen gebouwde buitenmuren. Tijdens enkele aardbevingen in 12de eeuw stortte deze buitenste ring grotendeesls in. De stenen van de ingestorte oorspronkelijke buitengevel zijn gebruikt als bouwmateriaal voor middeleeuwse uitbreidingen van Verona. Van de oorspronkelijke buitenmuur is nog een klein stukje over, de zogenaamde “ala” (Italiaans voor vleugel). Het Amfitheater bood aan circa 30.000 toeschouwers plaats.

areena verona tribunes opera

Gladiatorengevechten

Van de shows die in de Romeinse tijd in de Arena werden gehouden, zijn weinig beschrijvingen overgebleven. Wel is er een brief uit de eerste eeuw van Plinius de Jongere waarin hij over gladiatorgevechten en venationes (gevechten tussen wilde dieren en gladiators) in de Arena van Verona schrijft. Dit wrede volksvermaak resulteerde vaak in de dood van gladiators en wilde dieren. Meestal waren de gladiators slaven, maar er waren ook vrijwillige gladiators. Ter dood veroordeelden uit lage sociale klassen werden vaak voor de wilde dieren gegooid.
Mocht bij de naam Plinius de Jongere een lichtje gaan branden: hij is vooral bekend van zijn beschrijving van de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79.

ingestrorte buitenmuren en buitenring arena verona

Opera’s

Sinds 1913 is de Arena bekend om de operavoorstellingen die jaarlijks worden georganiseerd. De opera Aïda die dat jaar werd uitgevoerd, was het begin van een lange traditie. Het Arena di Verona Festival vind ieder jaar tussen juni en september plaats en bied een keus uit vier verschillende opera’s die per jaar verschillen. Bij iedere opera-uitvoering biedt de Arena plaats aan maximaal 15.000 toeschouwers. Ieder jaar trekt het Arena di Verona Festival een half miljoen toeschouwers.

interieur gangen verona arena

Niet alleen opera’s…

Het hele jaar door zijn er concerten en uitvoeringen van het Teatro Filharmonico. Ook moderne muziek wordt niet overgeslagen met concerten van onder meer Radiohead, Pink Floyd, Muse en Sting.
De inhuldiging van de winnaar van de Giro d’Italia? Die vond ook al plaats in de Arena, bijvoorbeeld in 2010 en in 1984.

verona ala originele buitenmuur

De ‘ala’, de enige overgebleven originele buitenmuur.

Praktisch – bezichtiging

Ook als je niet een van de opera’s, concerten of toneelstukken bijwoont kun je de Arena bezoeken. Gewoonlijk is de Arena 7 dagen per week te bezoeken (maandagochtend gesloten). Voor aanvang en tijdens opera’s en andere voorstellingen is de Arena gesloten voor bezichtigingen. Een toegangskaartje kost €10 en de openingstijden vind je op deze website.
Eind mei, toen ik de Arena bezocht, was ongeveer de helft van het Amfiteater afgesloten voor bezoek vanwege de opbouw van tribunes en podia voor de opera’s die in juni van start gaan. De wachttijd voor de ingang was ongeveer een kwartier.

arena verona amfitheater

Geef een reactie

Required fields are marked *.