Article

Wandelen in de bergen bij Teheran

Kabelbaan bergen Teheran Iran

De Iraanse miljoenenstad Teheran ligt aan de voet van het Alborz-gebergte, dat aan de noordkant van de stad ligt. Vanuit heel Teheran kun je de besneeuwde bergen zien liggen. Je kunt hier skiën, maar wij maakten een bergwandeling met overnachting in een guesthouse. Vooral bijzonder vond ik de theehuizen onderweg en ’s avonds vanuit ons afgelegen guesthouse het uitzicht op de lichtjes van Teheran.

Darband

In Darband is het beginpunt van een populaire wandelroute het Alborz-gebergte in. Ooit was Darband een apart dorp, nu is het een dure buitenwijk van Teheran waar ook het paleis van de laatste Sjah in de buurt staat.
We beginnen onze bergwandeling in deze plaats op een zonnige vrijdagmiddag. De toegangsweg naar Darband is één grote file van auto’s met dagjesmensen – vrijdag is een vrije dag in Iran –. Voor Iraanse begrippen heerst er een uitgelaten sfeer, hele groepen vrienden zijn op weg naar de wandelpaden, restaurants en theehuizen op de berg. Omdat wij ook een stuk hoger in de bergen gaan wandelen en overnachten, gaat een Iraanse berggids met ons mee. We hebben met hem afgesproken bij het kabelbaanstation in Darband.

Bergen Teheran Uitzicht Iran

Kabelbaan

Het Alborz-gebergte telt verschillende kabelbanen, waarvan de kabelbaan naar de Tochal-berg de allerlangste gondelbaan ter wereld is, de Tochal Telecabin is 7,5 km lang! Onze kabelbaan, van Darband enkele honderden meters omhoog, is echter om andere redenen spectaculair. Het is een stoeltjeslift over rotswanden en diepe afgronden. Gelukkig heb ik mijn schoenen goed vastgestrikt… Ons vermoeden dat deze kabelbaan best wel oud is klopt. Het ding is van voor de revolutie in 1979, maar ziet er verder wel goed onderhouden uit.

Theehuis restaurant bergen Teheran

Restaurants en café’s/theehuizen

Het eerste gedeelte van onze wandelroute is langs een riviertje waaraan allerlei restaurants en theehuizen liggen. Bij een van de restaurants eten we Dizi / Abgoosht, een stoofpotgerecht met onder meer lamsvlees, aardappel, bonen, kikkererwten, kurkuma en tomaat. Het lamsvlees vis je eruit en eet je op, de andere ingrediënten stamp je plat met een speciale stamper die je erbij krijgt. Daarna leeg je de stoofpot in een kom waaruit je de gestampte groenten eet. Het gerecht eet je samen met lavash, platbrood dat bij veel gerechten in Iran wordt geserveerd.
Op de terugweg, de dag erna, drinken we thee bij een theehuis met prachtig uitzicht over de besneeuwde bergen. We zitten buiten op het terras op een van de vele zittafels met perzische tapijten. Gewone stoelen en tafels vind je nauwelijks bij deze theehuizen, iedereen hangt ontspannen aan zijn thee te lurken.

Wandelen bergen Teheran

Wandelroute in de Osoun vallei

Waar de dagjesmensen in het gebied met restaurants en theehuizen blijven, wandelen wij hoger de bergen in. Erg fijn dat we een berggids bij ons hebben, want wandelroutes zijn nergens aangegeven. Aan de sporen kun je wel zien waar regelmatig mensen lopen, maar verder ontbreken aanwijzingen waar je nou het beste kunt wandelen om hoger uit te komen. Vanuit de Osoun-vallei, waar we nu wandelen is er een prachtig uitzicht over Teheran.

Hotel Osoun Teheran guesthouse bergen

Guesthouse Hotel Osoun

Laat in de middag arriveren we bij ons guesthouse, het Osoun Hotel. Mijn kamer heeft uitzicht over de vallei en Teheran. Langzaam valt de avond in. De omgeving van het guesthouse wordt volkomen donker, duizenden lichtjes gaan aan in het dal waarin Teheran ligt. Een enorm contrast, de drukte van een miljoenenstad beneden en de duisternis en de stilte van onze overnachtingsplek. ’s Avonds hebben we een redelijk uitgebreid diner, dat net zoals alles in het hotel door mensen en ezels de berg is opgesleept. Een weg naar het guesthouse ontbreekt, de rotsachtige wandelpaden zijn de enige toegang tot het guesthouse.

Hotel Osoun Teheran bergen guesthouse Iran

Praktische informatie

De wandelroute en de kabelbaan de bergen in begint bij Darband Square, waar je met de taxi naartoe gebracht kunt worden. De bergwandeling kun je ook combineren met een bezoek aan de musea en paleizen in het Sa’dabad-paleizencomplex, waar onder meer de laatste Sjah woonde. Vanaf het Sa’dabad-paleizencomplex is het ongeveer een kwartier wandelen naar het drukke en chaotische Tajrish-plein waar veel bussen en de metro naar het centrum van Teheran vertrekken.

Uitzicht over Teheran Iran bergen

10 Comments

 1. Hi Erik en loek,
  Goed om te horen dat jullie hebben mooie dagen in mijn land gehad , ik heb een vraagje , voor het krijgen van een visum behalve via ambesade is ook ander optie en dat is gelijk bij het vluchthaven in Teheran , ik vroeg me af is het tweede optie in uw geval? zo ja ,is het makkelijk en zonder probleemen geweest ? Graag wat informatie hoor ik van je. Groeten

  • Hallo Aryana,

   Mijn reisgenoten en ik hadden al in Nederland een visum aangevraagd, maar onze reisleidster kocht er een op de luchthaven van Teheran. Ik heb berichten gehoord dat Iran het makkelijker maakt om pas bij aankomst in het land een visum aan te schaffen.

   Met vriendelijke groet,
   Eric

 2. Goedemorgen, ik zou graag Iran bezoeken en daar wandelen. Je verslag geeft alleen maar meer redenen / munitie.

  Welke organisaties ken jij die wandelreizen organiseren ?

  Dank alvast voor informatie en vriendelijke groeten,

  Roderick.

  • Hallo Roderick,

   bedankt voor je reactie. Specifiek wandelreizen naar Iran, die ken ik persoonlijk niet, maar dat ligt er hoogstwaarschijnlijk aan dat ik er niet specifiek naar heb gezocht. Het toerisme is er nog erg beperkt nu.

   Groet,
   Eric

 3. Hoi Eric,
  Wat leuk om te lezen! Ik ga eind september naar Iran en wil graag de bergen in om een soortgelijke wandeling te maken. Een gids lijkt me een goed idee. Hoe ben jij met jouw gids in contact gekomen? Is er een organisatie? Zijn er veel gidsen?
  Ik hoop dat je me wat info kan geven!

  Dank en groeten,
  Dieke

 4. Hallo Roderick,

  Ik ken lokale gids voor wandelingen in de bergen, afgelopen zomer ben ik geweest en heb hele leuke ervaring, als je behoefde aan hebt kan je mij mailen.

  Saeed

  • Hoi Saeed,

   Samen met mijn vriend wil ik gaan wandelen in de bergen bij Teheran. We zijn opzoek naar een wat avontuurlijke route. Zou jij ons kunnen helpen? Groet Dagmar

 5. Ha Eric, ook ik heb genoten van je verslag en ben benieuwd op welke manier ik met een gids in contact kan komen. Ik hoor het graag. Dank!

Comments are closed.