Article
0 comment

Berlijn: Sowjetisches Ehrenmal in Treptower Park

Sowjetisches Ehrenmal Berlijn Treptower Park

Berlijn telt op maar liefst drie plekken een Sowjetisches Ehrenmal, gedenkplekken voor gevallen Sovjetsoldaten in de tweede wereldoorlog. Het Sowjetisches Ehrenmal in Tiertarten, vlakbij de Brandenburgertor is het bekendste, maar die in het Treptowerpark is veruit het indrukwekkendste en het grootste. Het monument ligt op loopafstand van S-Bahnstation Treptowerpark in het oosten van de stad.

Geschiedenis in het kort

Na de tweede wereldoorlog werd Duitsland verdeeld door de geallieerden. Berlijn werd verdeeld in een Amerikaanse, Franse, Engelse en Russische zone. In Oost-Berlijn (de Russische zone) werden monumenten gebouwd voor de Russische soldaten die sneuvelden bij het verslaan van de Nazi’s in Berlijn in de nadagen van de tweede wereldoorlog.
In 1946 werd een ontwerpwedstrijd voor het monument gehouden, waarbij het ontwerp van Jakow S. Belopolski als winnaar werd gekozen uit de 33 ingezonden ontwerpen. In 1949 werd de bouw van het monument voltooid. Tijdens de DDR-tijd, die tot de Wende (val van de Berlijnse muur en opheffing van de DDR) in 1990 duurde, werd het Sowjetisches Ehrenmal geregeld gebruikt voor allerlei massabijeenkomsten die door de DDR werden georganiseerd.

Sowjetisches Ehrenmal Berlijn Sovjet-vlag

Sowjetisches Ehrenmal Berlijn sarcofaag

Na de Wende

In december 1989 werden de sarcofagen en de sokkel van het grote standbeeld besmeurd met anti-Sovjetleuzen. In januari protesteerden 250.000 inwoners van Berlijn tegen deze vernielingen en tegen het fascisme. Vermoedelijk zijn de vernielingen aangericht door rechts-extremisten. Maar het is ook niet uit te sluiten dat de opvolger van de Stasi, de geheime dienst van de DDR, de vernielingen heeft gepleegd. Er waren destijds discussies over het al dan niet opheffen van deze opvolger van de Stasi, en deze vernielingen kwamen erg goed uit bij het bewijzen van het nut van de organisatie.
In 1990 werd het zogenaamde Twee-plus-Vier-verdrag gesloten tussen enerzijds de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek en anderzijds Frankrijk, het Verenigd Koningrijk, de Verenigde Staten en Rusland. In dit verdrag werden afspraken opgenomen waaraan de beide Duitslanden moesten voldoen voor hereniging. Een van de afspraken hierin is dat Duitsland verplicht is onderhoud en reparatie uit te voeren aan het Sowjetische Ehrenmal en het de Russische Federatie toestemming moet vragen om er veranderingen in aan te brengen.

Sowjetisches Ehrenmal Berlijn sarcofagen

Sowjetisches Ehrenmal Berlijn paviljoen

Het monument

De drie opvallendste onderdelen van het monument zijn het grote standbeeld, de sarcofagen en twee enorme vaandels van rood graniet. Vanaf de ingang kom je eerst twee grote muren op een verhoging tegen. Deze muren zijn bekleed met rood graniet en stellen twee sovjet-vlaggen voor. In de bovenhoeken staan hamers en sikkels, zoals op de Sovjet-vlag.
Als je aan de andere kant de verhoging verlaat, kom je op een groot veld uit dat een begraafplaats uitbeeldt, hoewel de lichamen daar niet begraven liggen. Aan de zijkanten van het veld zijn 16 marmeren sarcofagen opgesteld, die symbool staan voor de 16 sovjetstaten. Op de sarcofagen staan reliëfs over de geschiedenis van de vaderlandse oorlogen van de sovjet-volken. Op de kopse kanten van de sarcofagen staan citaten van Stalin – in het Duits en in het Russisch.
Aan het einde van het veld staat een enorm standbeeld op een heuvel. Onder deze heuvel en onder de platanen langs het veld liggen de 7000 gesneuvelde sovjet-soldaten die hier begraven zijn. Het standbeeld – “De Bevrijder” – stelt een soldaat voor die een kind (het onschuldige volk) en een zwaard draagt en met zijn voet een hakenkruis vertrapt. Onder het standbeeld bevindt zich een met mozaïeken bekleed paviljoen.

Geef een reactie

Required fields are marked *.