Article
5 comments

De Chinese Muur beklimmen, 4 opties

Chinese Muur Juyongguan

Een bezoek aan Beijing is natuurlijk niet compleet als je niet op de Chinese Muur hebt gelopen! De huidige Chinese Muur is meer dan 6000 kilometer lang en is grotendeels tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) gebouwd. Het doel van de muur was het voorkomen dat nomadische stammen het Chinese keizerrijk binnen zouden vallen. Erg effectief is de muur hierin echter nooit geweest. De Chinese Muur (of Lange Muur, 长城, Chángchéng, zoals die in China wordt genoemd) zorgde er wel voor dat militair materieel en troepen zich makkelijk langs de noordgrens van het Chinese Keizerrijk konden verplaatsen.
De handigste optie is om de Chinese Muur vanuit Beijing te bezoeken. Je kunt op verschillende plekken de muur beklimmen. Ik heb de verschillende opties hieronder op een rij gezet.

Badaling (八达岭)

Badaling is de bekendste en meest bezochte sectie van de Chinese Muur. Dit gedeelte van de muur is in de jaren ’50 en ’80 gerestaureerd. De muur heeft in de loop van de eeuwen veel te lijden gehad van de invloed van mensen en de elementen. Op de meeste plekken is de muur nog slechts een ruïne, intacte delen van de muur zijn dus vrijwel zonder uitzondering gerestaureerde delen van de muur. Badaling is relatief dichtbij Beijing (70 km) en makkelijk per trein en rechtstreekse OV-bus (lijn 919) te bezoeken. Naast de muur zijn er winkels, een bioscoop, een museum, een kabelbaan en zelfs een achtbaan (ja, echt waar!). De nabijheid van Beijing, de goede bereikbaarheid en de rest van de aanwezige attracties staan er garant voor dat er veel, héél véél andere mensen zijn die Badaling bezoeken.

Chinese Muur Juyongguan

Chinese Muur Juyongguan

Juyongguan (居庸关)

Juyongguan ligt nog dichter bij Beijing (50 km), is met dezelfde bus 919 te bereiken, maar heeft geen kabelbaan, geen bioscoop en geen achtbaan. Juyongguan staat niet in alle reisgidsen en trekt minder bezoekers dan Badaling. In 2009 ben ik in Juyongguan geweest, al dacht ik jarenlang dat ik Badaling had bezocht… Het was een georganiseerde reis, de namen vond ik moeilijk te onthouden, Chinese karakters van de plaatsnaam lezen kon ik ook niet en Juyongguan stond niet in mijn Rough Guide. Inmiddels kan ik aardig Chinees lezen, heb ik van latere reizen naar China een Lonely Planet (waar Juyongguan wel in staat) en kwam ik door het vergelijken van satellietbeelden met mijn foto’s erachter dat ik in Juyongguan ben geweest.
Een gedeelte van de muur dat je daar kunt beklimmen is erg steil (mijn benen verkrampten bij het idee op de trappen uit te glijden), maar je wordt wel beloond met een prachtig uitzicht over de muur en de omgeving. Het gedeelte van de muur aan de andere kant van de ingang is minder steil, maar wel veel drukker bezocht. De foto’s bij deze blogpost zijn gemaakt vanaf het steile gedeelte van de muur.

Fullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Chinese Muur

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Badaling (八达岭): 40.354328, 116.006012
Juyongguan (居庸关): 40.292080, 116.065128
Mutianyu (慕田峪): 40.431775, 116.557989
Jinshanling (金山岭): 40.688188, 117.238197
Simatai (司马台): 40.653132, 117.272100

 

Mutianyu (慕田峪)

Mutianyu ligt op 90 km van Beijing en is niet zonder overstap op een minibus bereikbaar met het reguliere openbaar vervoer. Het landschap is mooier en groener dan in Badaling en Juyongguan, het is er minder druk met bezoekers en er komen geen toeristengroepen. In Mutianyu is net zoals in Badaling een kabelbaan. Het is meer gedoe om in Mutianyu te komen en je bent langer onderweg dan naar Badaling en Juyongguan. Ook de Ming-tombes liggen niet op de weg naar Mutianyu (wel langs de weg richting Badaling en Juyongguan) waardoor je de tombes niet op dezelfde dag kan bezoeken als de muur. Het grote voordeel is dat het minder druk is en het landschap mooier.

Chinese Muur Juyongguan

Chinese Muur Juyongguan

Jinshanling (金山岭)

Deze plek wordt door maar weinig toeristen bezocht. Als je een rustig gedeelte van de muur in zijn originele staat wil zien, moet je beslist naar Jinshanling gaan. Hele gedeeltes zijn minder of helemaal niet gerestaureerd. Sommige gedeeltes van de muur zijn hier erg steil. Voorheen kon je vanaf hier een wandeling van 10 kilometer maken naar Simatai (司马台) over een ongerenoveerd gedeelte van de muur. Helaas zijn er werkzaamheden in Simatai en is de wandelroute afgesloten. Ook Jinshanling is lastig per openbaar vervoer te bereiken. Trek een paar schoenen met goede grip aan zodat je niet uitglijdt op de oneven ondergrond en losliggende stenen. Jinshanling ligt op ongeveer 110 km van Beijing.

Simatai (司马台)

Simatai is sinds 2010 gesloten vanwege werkzaamheden. Voorheen kon je hier veel van de originele, ongepolijste muur zien. De actuele situatie is mij onbekend.

5 Comments

  1. Je kunt ondertussen weer van Jinshanling naar Simatai gaan (en andersom). Ik ben er afgelopen zomer geweest, en heb die tien kilometer gelopen. Zwaar, stijl en ontzettend heet, maar prachtig mooi :).

    Reply

    • Hi frederique, wij zijn nu in Simatai west. Iedereen raad het af hier, maar we willen het toch proberen. Kan je ons soms meer info geven hoe jullie het gedaan hebben? Wij kunnen hier met de kabelbaan (let op, niet de kabelbaan van Jinshaling) omhoog en weten dat we dan links moeten. Er zou daar een hangbrug zijn, klopt dat? Ik hoor je graag? A.hendriks@live.nl

      Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.