Article
6 comments

Drakensbergen: four-wheel-drive naar Lesotho

drakensberg four wheel drive

De Drakensbergen zijn de hoogste bergen van Zuid-Afrika. Deze bergketen vormt de oostelijke grens van Zuid-Afrika en Lesotho, het hooggelegen land dat geheel door Zuid-Afrika omringd wordt. Vanuit Himeville in Zuid-Afrika maakten we een fourwheeldrive over de Sani Pass naar een indrukwekkend uitzichtpunt in Lesotho.

De Drakensbergen

Die Drakensbergen zien er vanaf een afstand eigenlijk best gek uit. De steile bergwanden steken uit het landschap omhoog en echte opvallende toppen zijn er niet. Zodra je de bovenkant hebt bereikt zie je dat er aan de andere kant geen dal of lager gedeelte is. Deze bergketen is de rand van een hoog plateau waarop onder meer het land Lesotho ligt.

drakensbergen rotswanden

Oeroud gebergte

De reden dat de Drakensbergen geen scherpe toppen hebben, is dat het gebergte oeroud is en daarom afgesleten. 180 miljoen jaar geleden ontstond het door sterke vulkanische activiteit in het gebied dat nu Zuid-Afrika is. In deze periode lagen Afrika, Zuid-Amerika, Antarctica, India en Australië nog aan elkaar vast in het enorme continent Gondwana. Nadat Zuid-Amerika en Antarctica waren losgebroken van het huidige Zuid-Afrika, ontstonden de Atlantische en Indische oceaan.

drakensbergen plateau

The Escarpment and the Drakensberg” by OggmusOwn work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Door geologische processen 20 miljoen jaar geleden is het hele gebied nog verder omhoog gestuwd en is er nog ouder gesteente naar de oppervlakte gekomen. Door deze opstuwing zijn de Drakensbergen, ondanks alle erosie en slijtage, nog steeds zo hoog. Vanaf de kust is het gebergte verder richting het binnenland afgesleten, waardoor er nu een groot laagland bestaat tussen de Drakensbergen (de roodgekleurde lijn op de kaart) en de kust van de Indische oceaan.

De Drakensbergen zijn de afbrokkelende rand van het oeroude gebergte. Op de grens van Zuid-Afrika en Lesotho bestaat deze rand uit een 1,5 km dikke laag basalt (gestolde lava) van 180 miljoen jaar oud.

sani pass hoogte bord

Hobbeldebobbel

Dat afbrokkelende gebergte zorgt voor flink dikke losliggende stenen op de rotsige paden de berg op. Een gewone auto zou al na 10 minuten aan nieuwe schokbrekers toe zijn, wij schudden heen en weer in de krakende Toyota met vier-wiel-aandrijving en extra dikke banden. Het uitzicht wordt steeds mooier, de bergwanden steeds onbegroeider en het laagje sneeuw wordt steeds dikker. Van de warme temperaturen beneden is boven niets over. Het is een flinke rit naar boven, maar de moeite helemaal waard. De klim van 1544 meter hoogte over de 9 km lange Sani Pass naar 2876 meter hoogte is een van de steilste passen ter wereld. In 2014 zijn er plannen goedgekeurd om de Sani Pass te asfalteren, het is de enige wegverbinding van Lesotho met Zuid-Afrika. Lesotho is geheel omringd door Zuid-Afrika, dus op vliegen na is de Sani Pass ook de enige verbinding van Lesotho met de rest van de wereld.

uitzicht sani pass drakensbergen

Volgende land: Lesotho

Het is een bijzondere aankomst in een ander land, zo’n rit over de Sani Pass. Ten eerste al de rit zelf, maar ten tweede al helemaal de plek waar je aankomt. Er staan een lodge/restaurant/cafe (Sani Mountain Lodge), een douanekantoortje en een paar hutjes waarin mensen wonen. Verder niets. Het dichtstbijzijnde dorp in Lesotho, Mokhotlong, ligt 50 km verderop over een weg waarover je met hooguit 20 km/h kunt rijden. In de Sani Mountain Lodge (toen nog geheten: Sani Top Chalet, “The highest pub in Africa”) lunchen we en vervolgens mogen we een kijkje nemen in een van de hutjes. In alles is deze plek het tegenovergestelde van wat ik ooit gewend ben: moeilijk bereikbaar, hoge bergen en heel armoedig.

kinderen Lesotho sani pass

In de namiddag rijden we weer terug naar ons comfortabele Sani Pass Hotel nabij Himeville. Op weinig plekken in de wereld zijn de verschillen in rijkdom en cultuur zo groot als in Zuid-Afrika.

6 Comments

  1. Grappig, ik ben ooit in de zomer in de Drakensbergen geweest en dan ook niet zo hoog, geen sneeuw gezien. Geweldig mooi (wandel) gebied! Dit geeft weer een heel andere kijk op de regio.Maar weer eens terug…..

    Reply

  2. Ziet er fantastisch uit. Ik vond de Drakensbergen van ‘onderaf’ al indrukwekkend, maar deze weg is echt een ervaring… helaas paste dit niet meer in onze route met 2 kleine kids, maar wie weet een volgende keer… hebben de big 5 nog niet allemaal gezien, dus moeten toch terug. 😉

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.