Article
0 comment

Gestoofd in Celje, Slovenië

Kasteel Celje Castle Slovenië

Celje is de derde stad van Slovenië. Dat deze plaats slechts 36.000 inwoners telt, is een mooie weergave van de kleinschaligheid van Slovenië. Halverwege de terugweg van Maribor naar hoofdstad Ljubljana besluit ik de trein te verlaten om Celje te bekijken. Zuidoost-Europa zucht onder een hittegolf en ik ga in de namiddag een heuvel van 407 meter beklimmen om de oudste fortificatie van Slovenië, de Celjski grad (Kasteel Celje) te bezoeken!

Voor het station staat een aantal taxi’s die me binnen 10 minuten naar de kasteelruïne kunnen brengen. Heel even twijfel ik over een taxi, maar het is zo heerlijk stil en vredig op straat dat ik toch ga wandelen. Eerst een tunneltje onder het spoor door en daarna door een woonwijkje. Vrijwel niemand op straat, iedereen zit binnen uit te puffen. Na het woonwijkje begint de beklimming langs een slingerweg, de Celjski grad is al snel in zicht. Na een half uur wandelen arriveer ik bij het kasteel. Als ik binnenga, is er een nog een toneel/muziekvoorstelling bezig. Artiesten in middeleeuwse kleding, ze hebben het ongetwijfeld lekker warm! Ondanks de hitte ben ik blij dat ik het kasteel heb bezocht. Het uitzicht is prachtig en de lome sfeer is erg rustgevend. Wie niet van hordes toeristen houdt, maar wel van mooie plekken, is Celje echt een goede keus.

celje centrum

De wandeling naar beneden gaat sneller en terug in Celje heb ik nog wat tijd over voordat de volgende trein naar Ljubljana vertrekt. Het is genoeg om een wandeling door het uitgestorven centrum te maken en nog wat te eten en te drinken te kopen voor in de trein naar Ljubljana.

Geef een reactie

Required fields are marked *.