Article
0 comment

Grote Markthal Boedapest

Grote Markthal Boedapest

Twee weken geleden schreef ik over de Markthal Rotterdam. Deze week een bejaarde voorouder: De Grote Markthal in Boedapest uit 1897. Op zoek naar traditionele Hongaarse paprika of goulash? Haal hier je hart op bij de vele marktkramen en het restaurant. Op de eerste verdieping zijn ook souvenirwinkels, maar de meeste bezoekers komen gewoon om boodschappen te doen.

Het gebouw

De grote markthal is 150 meter lang, heeft geglazuurde bakstenen gevels en het dak bestaat uit een indrukwekkende staalconstructie met grote ramen, zodat het binnen aangenaam licht is. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de grote markthal zwaar beschadigd. Na de oorlog werd de schade provisorisch gerepareerd, maar in 1991 werd het vanwege instortingsgevaar gesloten. Sinds grondige renovaties in de jaren ’90 heeft de markthal zijn vooroorlogse grandeur weer terug. Het gebouw staat naast de Vrijheidsbrug over de Donau, ook al zo’n prachtige staalconstructie uit het einde van de negentiende eeuw.

Grote Markthal Boedapest Paprika

Grote Markthal Boedapest buitenkant

Wat kun je kopen in de Grote Markthal?

Op de begane grond zijn veel groente- en fruitstallen, op de eerste verdieping vind je eetkramen, een restaurant en souvenirshops. Op de benedenverdieping zijn een supermarkt en vis- en vleesverkopers. Wil je weten hoe lekkere echte goulash smaakt? Ga dan beslist naar dat restaurant op de eerste verdieping. Het is een soort kantine waar je met je dienblad met eten langs de kassa gaat om af te rekenen. Een ideale plek om te lunchen tijdens een stadswandeling.
Behalve fruit heb ik tijdens mijn bezoek ook paprikapoeder gekocht, dé ideale aankoop als je iets authentieks, lekkers, kleins en bruikbaars wilt kopen tijdens een bezoek aan Boedapest!

Grote Markthal Boedapest groenten

Grote Markthal Boedapest

Hongaarse Paprika

Als je vanuit Oostenrijk over de snelweg de Hongaarse grens passeert, wat kom je dan als eerste tegen? Hotel Paprika. Hongarije en paprika lijken onlosmakelijke met elkaar verbonden. Paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, werd door de Turken meegenomen naar het Ottomaanse rijk en door de Hongaren naar Europa gebracht.
De gedroogde paprika’s kun je overal in de grote markthal zien hangen en er is een grote selectie aan allerlei soorten paprikapoeder te koop. Veel van deze paprikapoeder komt uit Kalocsa en omgeving, in het zuiden van Hongarije. De paprikapoeder komt tijdens het koken het best tot zijn recht als je het kort meebakt met boter voordat je het vlees en de overige ingrediënten van je gerecht toevoegt. Bak het echter niet te lang mee, want dan wordt de smaak bitter!

Geef een reactie

Required fields are marked *.