Article
0 comment

Hogesnelheidstrein naar Shanghai

Station Nanjing hogesnelheidstrein China

Op zondag 17 april neem ik in Nanjing de hogesnelheidstrein naar Shanghai, een rit van een uur en een kwartier voor de ca. 300 km tussen deze steden. Naast me in de trein is een meisje obsessief aan het lezen en bladeren in een leerboek Engels. Gedurende de hele rit kijkt ze geen enkele keer op, ik vermoed dat ze een examen of test zal hebben in Shanghai. Over haar schouder lees ik zo nu en dan mee. Ja, het is Engels, maar geen Engels dat een Engelsman of Amerikaan zou gebruiken. Het zijn een soort conversaties met vraagzinnen en welke antwoorden daarop te geven. De vraagzinnen zijn nog wel redelijk voor de hand liggend qua opbouw, maar de antwoorden zijn dat niet. Het zijn hele korte antwoorden, niet eens echte zinnen. In het Chinees zou je inderdaad op die manier kunnen antwoorden, maar niet in het Engels of Nederlands. Op een gegeven moment legt ze met een grote zucht haar hoofd op het tafeltje voor haar. Ik zeg maar niets tegen haar, stel ze komt niet uit haar woorden als ze wil antwoorden in het Engels?

Het eerste gedeelte van het traject is in een gebied met relatief weinig bebouwing. Hierna rijdt de trein dwars door miljoenensteden met een enorme bouwactiviteit zoals Changzhou, Wuxi en Suzhou. Op het eerste gedeelte van het traject en door de steden rijdt de trein met snelheden stussen 250 en 300 km/h. Het laatste gedeelte van de rit tussen Nanjing en Shanghai voert door de uitgestrekte buitenwijken en industriegebieden van Shanghai. Hier bereikt de trein snelheden tot 340 km/h. Het traject is geheel op een verhoogd viaduct aangelegd en ernaast ligt al het traject klaar voor de nieuwe hogesnelheidstreinverbinding Shanghai – Beijing. Deze treinverbinding zal in de zomer in gebruik worden genomen. De bedoeling is dat er iedere 5 minuten een trein zal vertrekken voor de rit over dit traject van 1.140 km. De geplande reistijd tussen Shanghai en Beijing is 4 uren.

Het kan bijna niet anders dan dat deze treinverbinding een grote vermindering van het huidige drukke vliegverkeer tussen Beijing en Shanghai zal veroorzaken.

Geef een reactie

Required fields are marked *.