Article
0 comment

Hongcun en Xidi: op stap met een Chinese tour group!

Hong China, Chinese tour groep

Hongcun en Xidi zijn twee pittoreske dorpjes in de Chinese provincie Anhui. Omdat ik ze erg graag wilde bezoeken, maar er geen goed openbaar vervoer naar deze dorpjes is, boekte ik een dagexcursie met een Chinese tour group. Daar ging ik dan, als enige niet-Chinees mee met een touringcar Chinese toeristen! Hongcun en Xidi zijn echt als uit een schilderij of sprookjesboek. Het was een hele ervaring om als enige buitenlander mee op excursie te gaan met een groep Chinezen, een positieve ervaring wel te verstaan.

Vanuit Huangshan City / Tunxi naar Hongcun en Xidi

Via mijn accommodatie in Huangshan City / Tunxi (waar ik ook was vanwege een bezoek aan Huangshan) regelde ik een dagexcursie naar Hongcun en Xidi, die inclusief lunch en reisleidster was. ’s Ochtends werd ik vanuit de lobby opgehaald door iemand van de reisorganisatie. De comfortabele touringcar maakte een ronde langs verschillende hotels in Tunxi om mensen op te halen voor de excursie. De omgeving van Huangshan, Hongcun en Xidi ligt in het zuiden van de provincie Anhui en bestaat grotendeels uit groen bergachtig gebied, met hier en daar dorpjes.

Terwijl we tussen de bergen door rijden, vertelt de reisleidster in hoog tempo verhalen over de omgeving. Hoewel ik wel wat Chinees kan verstaan, gaat me dit verhaal echt te snel om er nog iets van te kunnen begrijpen. Als losse puzzelstukjes komen allerlei woorden langs die ik versta, maar het plaatje compleet krijgen lukt me niet…

Hongcun China Maan-Vijver

Hongcun China South Lake

Hongcun

Het dorp Hongcun is tijdens de Song dynastie gesticht (ongeveer 1000 jaar geleden). Het lijkt vanwege de goed bewaarde historische gebouwen en de pittoreske ligging wel een filmsetting! In het jaar 2000 werd Hongcun op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst en werd er daadwerkelijk een speelfilm opgenomen, het succesvolle Crouching Tiger, Hidden Dragon.
Het meer naast het dorp staat in verbinding met kanalen in het dorp en het dorpshart wordt gevormd door een halvemaan-vormige vijver waarin de omringende bebouwing prachtig weerspiegelt. Kernmerkend zijn de smalle steegjes, de kunstige houtsnijwerken in de bebouwing en de binnenplaatsen met antieke kunstvoorwerpen.

Hongcun China Reisleidster

Xidi China Zhuimu hall

Tijdens de rondleiding van onze reisleidster door de straatjes, gebouwen en binnenplaatsen raak ik aan de praat met mijn reisgenoten op deze dag. Het zijn toeristen uit alle delen van China die net als ik zijn afgekomen op deze regio om Huangshan te beklimmen en Hongcun en Xidi te zien. Met een mengeling van Chinees en Engels lukt de communicatie nog redelijk aardig ook. Een tijd lang slalommen we tussen de vele andere toeristen(groepen) braaf achter onze reisleidster aan, maar uiteraard gebeurt het onvermijdelijke; met een paar mensen zijn we op een gegeven moment onze reisleidster kwijtgeraakt in de wirwar van steegjes, gebouwen en binnentuinen. Dat geeft wat tijd om alles rustiger te bekijken, bovendien is toch aan iedereen doorgegeven wanneer de bus vertrekt naar het restaurant voor de lunch.

Xidi China historisch dorp

Chinese tuin Xidi China

Lunch

De lunch volgde ergens in een dorp halverwege Hongcun en Xidi. Samen met mijn excursiegenoten aan grote draaitafels die propvol werden gezet met allerlei gerechten. Dit soort restaurants, met grote draaitafels voor groepen mensen zijn ongetwijfeld de meest voorkomende kwalitatief goede restaurants in China. Toen ik de eerste keer in China was, een Nederlandse groepsreis, heb ik veel in deze restaurants gegeten. Als ik in mijn eentje op rondreis ben in China, eet ik eigenlijk nooit in dit soort restaurants.

Xidi China Poort Huwenguang Paifang

Bonsaiboompje Xidi China

Xidi

Na de lunch is het nog een kort stukje rijden naar het dorp Xidi. Net zoals Hongcun is Xidi gebouwd in de Huizhou-architectuurstijl door handelslieden tijdens de Ming- en Qing-dynastie (aan het einde van de middeleeuwen). Xidi heeft daarnaast de uitbundig versierde, niet te missen toegangspoort Huwenguang Paifang. Xidi is een beetje heuvelachtig en er lopen geen kanaaltjes door het dorp zoals in Hongcun. Maar Xidi telt wel een groot aantal binnentuinen en doorgangspoorten waarvan de versiering met bonsaiboompjes en andere planten tot ware kunst is verheven.
Na het bezoek aan Xidi is de terugrit naar Tunxi, waar we tegen de avond aankomen. Veel gezien in een dag en met veel mensen kennisgemaakt. Ik kan het iedereen aanraden, meegaan met een Chinese tour group 😉

Geef een reactie

Required fields are marked *.