Article
2 comments

Huangshan, trappen lopen in een Chinees schilderij

Huangshan China West Sea Canyon Trail

Hoe Chinees wil je een landschap hebben? “Chinezer” dan Huangshan is eigenlijk onmogelijk. Talloze klassieke Chinese schilderijen en inkttekeningen zijn gebaseerd op de bergketen Huangshan, voor meer dan 20.000 gedichten was het de inspiratiebron. Spitse granieten bergtoppen, de karakteristieke pijnbomen en mysterieuze wolkensluiers. Het soort pijnbomen dat op Huangshan groeit, de Pinus hwangshanensis, dankt zijn naam aan de bergketen.

Kaartjes, kaartjes!

Vanuit Tunxi / Huangshan shi maak ik een dagtocht naar Huangshan. Al vroeg sta ik bij het Yungu-kabelbaanstation (云谷索道). Het is al flink druk aan het worden. Na een half uur in de rij staan zie ik dat verschillende mensen al toegangkaartjes hebben. In mijn beste Chinees vraag ik waar ze de kaartjes hebben gekocht. Ze hebben het in een ander gebouw gekocht, in het kabelbaanstation zelf worden geen kaartjes verkocht. Dom dom dom dat ik dit niet eerder in de gaten had. Terug naar de kaartverkoop en maar weer achteraansluiten in de rij! De kabelbaanrit zelf duurt slechts een paar minuten.

huangshan_vogel

huangshan1

huangshan_flower_on_a_blooming_brush_tip

huangshan_flower_on_a_bloomin_brush_tip2

Bewolking in het Oosten

De kabelbaanroute voert steil omhoog langs de oostelijke trappen, tussen de bergen door. Boven aangekomen wandel ik naar de Beginning to Believe Peak (始信峰), waar je zou kunnen genieten van een prachtig uitzicht. Helaas belemmert de bewolking het uitzicht. De wandelroutes zijn hier breed en vlak en onderweg naar Flower on a Blooming Brush Tip (梦笔生花), een spitse rotsformatie met een pijnboom op de top, ga ik ergens op een bankje zitten voor een vroege lunch. Van een omaatje krijg ik een compliment hoe handig ik als buitenlander met stokjes de rijst met groenten en vlees eet. Bij dit tweede uitzichtpunt is al bijna geen bewolking meer, hier wel een mooi uitzicht.

huangshan_west_sea_canyon_trail1

huangshan_west_sea_canyon_trail2

huangshan_west_sea_canyon_trail3

huangshan_west_sea_canyon_trail4

Hoogtepunt van Huangshan: West Sea Canyon Trail

Via een plateaugebied waar een aantal hotels ligt, wandel ik naar het hoogtepunt van Huangshan, de West Sea Canyon Trail (西海大峡谷). Deze wandelroute voert langs diepe afgronden en langs spitse bergtoppen. Op de meeste plekken bestaat de route uit betonnen wandelpaden en trappen die aan steile bergwanden zijn bevestigd. De beloning voor het opzij zetten van je hoogtevrees is een adembenemend uitzicht. Dit mooiste gedeelte van Huangshan is ook nog eens helemaal niet druk. Vanwege de smalle paden en vele trappen komen hier geen grote groepen toeristen. Ook wandelen veel mensen na de eerste paar honderd meter weer terug omdat ze te veel last van hoogtevrees krijgen.

huangshan_west_sea_canyon_trail5

huangshan_west_sea_canyon_trail6

huangshan_west_sea_canyon_trail7

huangshan_west_sea_canyon_trail8

Verwarring over route

Mijn plan is om weer af te dalen via de westelijke trappen en halverwege deze trappen in de Yuping-kabelbaan (玉屏索道) naar beneden te stappen. Omdat het zuidelijkste gedeelte van de West Sea Canyon Trail vanwege onderhoud is afgesloten moet ik via het noorden omlopen om op de westelijke trappen uit te komen. De vermoeidheid slaat inmiddels toe, ik heb nog 8 km trappen lopen voor de boeg en zoveel tijd heb ik niet meer voordat de laatste kabelbaan van de dag vertrekt. Bij de Bright Summit Peak (光明顶), te herkennen aan het radarstation dat daar staat, is er verwarring over de te volgen route. Ik kom geen wijs uit de mooie, maar zeer verwarrende kaarten met wandelpaden. Een paar Duitse meisjes die ik er tegenkom weten het ook niet precies, maar zij kiezen een ander wandelpad dan ik.

Tweede hoogtepunt: Westelijke trappen

Het wandelpad dat ik heb gekozen blijken de westelijke trappen te zijn. Wat mij betreft is deze wandelroute na de West Sea Canyon Trail het tweede hoogtepunt van Huangshan. Het landschap en de wandelroute zijn spectaculair, maar wel bijzonder vermoeiend. Duizenden granieten traptreden moet je overwinnen. Onderweg kom ik een Italiaan tegen die ook nog met de kabelbaan naar beneden wil. We moedigen elkaar aan om de snelheid erin te houden zodat we nog met de laatste kabelbaan mee kunnen én nog wat tijd hebben om hier en daar stil te staan en foto’s te maken. Een gedeelte van de route is eenrichtingsverkeer omdat de trappen tussen de rotsen zo smal en steil zijn dat er maar één persoon tegelijk door kan. Uiteindelijk komen we op tijd aan bij het kabelbaanstation, we halen de op een na laatste rit naar beneden.

huangshan_westelijke_trappen3

huangshan_westelijke_trappen2

huangshan_westelijke_trappen1

huangshan_bright_summit_peak

Praktisch Informatie Huangshan

Om Huangshan (en Hongcun en Xidi) te bezoeken verblijf ik drie nachten (twee volle dagen) in de plaats Tunxi / Huangshan shi. De eerste volle dag bezoek ik Hongcun en Xidi, de tweede dag Huangshan. Vanaf mijn hostel in Tunxi neem ik ’s ochtends heel vroeg een bus naar de plaats Tangkou. Deze busrit heb ik via mijn hostel in Tunxi besteld. In de bus zelf worden tickets voor de terugritten van Tangkou naar Tunxi verkocht. De laatste bus terug van deze firma vertrekt om 5 uur. De communicatie in deze bussen verloopt louter in het Chinees. Mocht je dit niet verstaan, dan is er altijd wel iemand die het voor je wil vertalen. Tussen Tangkou en de twee kabelbaanstations Yungu en Yuping rijden iedere paar minuten bussen.
Met een goede planning is het mogelijk om de meeste hoogtepunten van Huangshan in één dag te zien. Voorwaarde is wel dat je je wandelroute van tevoren goed uitstippelt aan de hand van goede kaarten waarop afstanden of wandeltijden staan. De meeste kaarten/plattegronden van Huangshan zien er heel mooi en kleurig uit, maar zijn verder van zeer laag praktisch nut omdat onderlinge verhoudingen en afstanden verkeerd zijn afgebeeld en omdat ze vaak verschillende namen en termen voor dezelfde plekken en routes gebruiken. Het meest had ik aan het kaartje in de Lonely Planet China.
Houd er rekening mee dat de entreeprijs voor Huangshan erg hoog is (¥230). Neem genoeg eten en drinken mee, een dagje Huangshan is erg vermoeiend. In de buurt van de hotels zijn er verkooppunten voor eten en drinken. Deze levensmiddelen worden door dragers te voet de berg opgesleept en zijn daardoor flink aan de prijs. Omdat ik bijna door mijn eigen voorraad water heen was, heb ik hier een flesje cola gekocht. Dit kostte omgerekend enkele euro’s voor een halve liter.

2 Comments

    • Ik was blij dat ik voor de dag erna niet veel meer had gepland dan de terurgreis per bus naar Hangzhou 😉

      Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.