Article

Isfahan, water in de rivier!

Khaju brug Isfahan Iran water rivier

Water in de rivier, logisch toch? Niet in Isfahan. De rivierbedding van de Zayandeh-rivier in Isfahan is vrijwel altijd kurkdroog. Ik had het geluk dat tijdens mijn rondreis in Iran er wel water in deze Zayandeh rivier stond. Dat de rivier drie jaar lang helemaal droog had gestaan maakte mijn bezoek aan Isfahan extra bijzonder. Ook voor de inwoners van de stad was het een bijzondere situatie: op vrijdagmiddag leek heel Isfahan uitgelopen om aan de rivieroever te vertoeven, te picknicken en te flaneren.

Zayandeh-rivier

De Zayandeh-Rud (letterlijk: levenbrengende rivier) was de grootste rivier van het centrale plateau van Iran. Na 2010 droogde de rivier compleet op door onder meer een jarenlange droogte. De rivier ontspringt in het Zagros-gebergte en stroomt uit in een moerassig gebied ten zuiden van Isfahan. In aflevering 3 van “Onze man in Teheran” kun je zien hoe de Zayandeh-rivier er normaal gesproken bijligt: helemaal uitgedroogt. De mensen die Thomas Erdbrink interviewt geloven allemaal dat er snel weer water in de rivier komt. Bij nader inzien hadden ze nog gelijk ook.

Si-o-Seh brug Isfahan Iran water rivier

Bruggen

Isfahan is gedurende enkele perioden de hoofdstad geweest van het Perzische Rijk. De laatste keer dat Isfahan hoofdstad was, tussen 1598 en 1722 is niet alleen het tweede grootste plein ter wereld, het Naqsh-e Jahan-plein aangelegd, maar zijn ook een paar beroemde bruggen gebouwd. De historische bruggen zijn tegenwoordig exclusief voor voetgangers. Tussen de Si-o-Seh-brug en de Khaju-brug liggen parken langs de oever van de rivier. Veel mensen gebruiken deze bruggen om een rondje langs de oevers te wandelen.

Isfahan Picknick rivier Iran

Picknicken, flaneren, zingen

Vrijdag is in Iran een vrije dag, het was een prachtige novembermiddag met aangename temperaturen. Dit gecombineerd met de aanwezigheid van water zorgde voor een grote drukte aan de oevers van de rivier. Zoals de meeste Iraniërs maakten we een wandelingen over de bruggen en over de oevers. Erg snel ging de wandeling niet, want om de honderd meter hadden we belangstelling van mensen die graag wilden weten uit welk land we kwamen, wat we van Iran vonden etc. Het lijkt echt oprechte en positieve belangstelling te zijn, eigenlijk ben ik nooit eerder in een ander land geweest waar je zo gastvrij wordt ontvangen.

si-o-seh brug rivier Isfahan Iran

Na een eindje te hebben gewandeld, gingen we ergens tussen de picknickende mensen zitten. Binnen een paar minuten kregen we al van alles te eten aangeboden. De Tarof, de Iraanse omgangsetiquette gebiedt om het aanbod zeker een stuk of drie keer af te slaan. Ik kan niet uitsluiten dat ik er soms niet aan gedacht heb…

Bij de Khaju-brug werd door iemand liedjes gezongen, aangehoord door een grote groep die er eens goed voor was gaan zitten en door flanerende mensen die even stopten om te luisteren. De Khaju-brug is een soort verzamelplaats voor zingende mensen. Als je in Isfahan bent, beslist een keer daar gaan kijken.

Picknicken rivier Isfahan Iran

2 Comments

 1. Hallo Eric,
  Ik ontdekte je blog vandaag per toeval omdat ik altijd wel op zoek ben naar info over Iran. Ik ben razend benieuwd of jij op 15 september 2015 water in de rivier zag in Isfahan. Ik was er op 22 september (voor de 3e keer) en alles was kurkdroog. Zo jammer.
  Mag ik een reaktie?
  Groetjes,
  Antoinette

  • Hallo Antoinette,
   Het was in november vorig jaar dat ik de rondreis door Iran maakte. Geen idee of er dit jaar weer water in de rivier was. Drie maal in Iran, je hebt vast al veel gezien! In je eentje op reis geweest of georganiseerd?

Comments are closed.