Article

De Verboden Stad in één oogopslag: het Jingshanpark

verboden stad beijing peking

De Verboden Stad in Beijing een onoverzichtelijk doolhof? Vanuit het Jingshanpark ligt de hele Verboden Stad aan je voeten. Het park ligt op een kunstmatige heuvel naast de Verboden Stad, is het hoogste punt van Beijing en was eeuwenlang de keizerlijke tuin. De kronkelende wandelpaden, paviljoens en bloementuinen vormen een oase van rust tussen het hectische verkeer van Beijing.

Hoogste punt van Beijing

De vijf pieken van het Jingshanpark steken tot 45 meter boven de rest van Beijing uit. Omdat de rest van de stad zo plat als een dubbeltje is, heb je hier een goed uitzicht over de naastgelegen Verboden Stad en de rest van Beijing (zolang de luchtvervuiling geen roet in het eten gooit). De heuvel waarop Jingshanpark ligt is geen natuurlijke verhoging: rond het jaar 1400 werd de heuvel gebouwd met aarde die was uitgegraven bij de aanleg van de sloten en grachten in en rondom de Verboden Stad.

verboden stad daken beijing peking

Daken van de Verboden Stad

Keizerlijke tuin

Tot het aftreden van de laatste keizer in 1912 deed het Jingshanpark enkele honderden jaren dienst als keizerlijke tuin. Net zoals de naastgelegen Verboden Stad was dit park strikt verboden gebied voor iedereen die geen connecties met de keizer had. Via de “Poort van de Goddelijke Macht”, de noordelijke ingang van de Verboden Stad, was het park bereikbaar voor de keizer. In het noorden van het park ligt de Shouhuang Tempel, die door de keizers werd gebruikt voor de verering van hun voorvaderen.

Shouhuang tempel jingshan park

Shouhuang tempel

Volgens de legende pleegde de laatste keizer van de Ming-dynastie, Chongzhen, in 1644 zelfmoord door zich op te hangen aan een boom die aan de voet van de heuvel staat. Zijn legers waren verslagen door de rebellenleider Li Zicheng, waarmee een eind kwam aan de Ming-dynastie die bijna 300 jaar over China had geheerst. Li Zicheng kon maar kort genieten van zijn macht als keizer van China: na twee maanden werd hij uit de weg geruimd door de Qing-dynastie die regeerde tot 1912.

jingshan park tulpen bloemen beijing peking

Tulpen in het Jingshan park

Paviljoens, planten en bloemen

De huidige vorm kreeg het Jingshanpark in 1751. In dat jaar werden op de vijf toppen van het park paviljoens gebouwd. In 1928 werd het park opengesteld voor het publiek en in 1949 werden het park en de paviljoens gerenoveerd.
Het park doet denken aan een botanische tuin, met op verschillende plekken bijzondere planten en bloemen. Bij mijn bezoek in april bloeiden er hele velden tulpen, maar afhankelijk van het jaargetijde zijn er ook veel pioenrozen te zien, de nationale bloem van China.

Wanchun paviljoen jingshan park beijing peking

Wanchun paviljoen in Jingshanpark

De paviljoens liggen symmetrisch in het park. In het midden staat op de hoogste heuvel het grootste paviljoen, het Wanchun paviljoen. Aan beide zijden van het Wanchun paviljoen staan telkens twee kleinere paviljoens op lagere heuvels. In de vijf paviljoens stonden ooit vijf bronzen Boeddha-beelden, in ieder paviljoen een van de Vijf Boeddha’s van Wijsheid. Tijdens de opium-oorlogen tussen Engeland en China werden de Boeddhabeelden in 1900 vernietigd.

Fulan paviljoen Jingshanpark beijing

Het kleinere Fulan paviljoen in Jingshanpark

Vanaf het grootste en hoogste paviljoen, het Wanchun-paviljoen, heb je een mooi uitzicht over de Verboden Stad aan de zuidkant en de Shouhuang tempel aan de noordkant. Deze noord-zuid-as van belangrijke gebouwen en de symmetrie van de gebouwen in de Verboden Stad en de paviljoens in het Jingshanpark is een mooi voorbeeld van stadsplanning volgens Fengshui-theorieën. Ook in andere historische Chinese steden zoals Xi’an zijn de Fengshui-theorieën toegepast in de stadsplanning.

ingang Verboden Stad Beijing Peking

De noordelijke ingang van de Verboden Stad

Praktische informatie

In de straten rondom Jingshanpark stoppen verschillende buslijnen. Door in Google Maps op de bus-iconen te klikken kun je zien welke buslijnen welke routes rijden en waar ze stoppen. Vanaf mijn logeeradres bij metrostation Xinjiekou bleek er een rechtstreekse stadsbus te zijn naar Jingshanpark. Stadsbussen in Beijing rijden zeer frequent, dus ik hoefde maar een minuut of twee te wachten op de bus. Na mijn bezoek ben ik vanuit het park naar Wangfujing gewandeld, de bekendste winkelstraat van Beijing. Het zeer bezienswaardige Beihaipark ligt pal naast het Jingshanpark. Als onderdeel van een wandeling langs allerlei bekende plekken in Beijing is Jingshanpark ideaal.
Het park heeft aan alle vier kanten een ingang en de toegang bedraagt ongeveer 2 Yuan, een grijpstuiver die je niet moet weerhouden dit mooie park te bezoeken.