Article

Historische koopmanshuizen in Iran

khan-e_ ameriha Kashan Iran koopmanshuis

De buitenkant doet in niets vermoeden dat aan smalle steegjes achter kleine deuren en lemen muren prachtige historische huizen schuilgaan. Deze koopmanshuizen zijn in de 18de en 19de eeuw gebouwd door rijke handelslui en bestaan uit meerdere weelderige binnenplaatsen omringd door rijk versierde vertrekken. Kijk je ook mee achter de voordeur?

Khan-e Ameriha in de stad Kashan

Kashan is de stad met het grootste aantal koopmanshuizen. Het zijn er honderden, allemaal verstopt achter nauwe steegjes. Tijdens de koninklijke dynastie van de Kadjaren (1796-1925) was Kashan een belangrijke handelsstad, vandaar dat hier veel koopmanshuizen zijn gebouwd in de stijl die het Kadjar-tijdperk kenmerkt.

ameriha mansion kashan iran merchant house hotel

Ameriha-huis

Tijdens mijn rondreis door Iran bezocht ik de Khan-e Ameriha (het Ameriha huis), het grootste koopmanshuis van heel Perzië. Het huis heeft zeven binnenplaatsen, bestaat uit drie verschillende woningen (in totaal ca. 300 ruimtes) en het vloeroppervlak is 13.000 m2 (gemiddelde woningen in Nederland is ongeveer 100 m2). Het huis was eigendom van een van de rijkste personen van Perzië, de gouverneur van Kashan, Ebrahim Khalil Ameriha. Het huis beschikt over onder meer ontvangstruimtes, hamams en een ontsnappingstunnel.

binneplaats khan-e ameriha

Binnenplaats Khan-e Ameriha

Afgelopen jaren is het huis helemaal gerenoveerd en een gedeelte van het huis is inmiddels verbouwd tot luxe hotel. Op Vimeo staat deze fascinerende film over de renovatie van het huis.

Khan-e Aghazadeh in de stad Abarkuh

Khan-e Aghazadeh mansion windcatcher

Het Aghazadeh-huis

Het hoopmanshuis Khan-e Aghazadeh in de stad Abarkooh is beroemd vanwege zijn enorme windvanger. Een windvanger is een ventilatietoren om het binnenklimaat van gebouwen leefbaar te houden tijdens de zomerse verzengende hitte. De werking van de windvanger is afhankelijk van het ontwerp en kan versterkt worden door een ondergronds waterkanaal waar de lucht langs geleid wordt.
De windvanger is een Perzische uitvinding die in de loop van de eeuwen in verschillende andere landen in het midden-oosten is overgenomen.

Interieur van Khan-e Aghazadeh

De windvanger van het Aghazadeh huis is 18 meter hoog. Technisch gezien zijn het twee windvangers in één toren, met in totaal 19 bedienbare ventilatie-openingen. Sinds 2015 siert de windvanger van dit huis het 20.000 rial-bankbiljet.

Deurklopper perzich huis Iran man vrouw

Deurklopper

Op de voordeur van het Aghazadeh huis is nog een ander traditioneel element van Perzische huizen te zien, een dubbele deurklopper. Een voor vrouwen en een voor mannen. Aan het geluid is te horen of er een man of vrouw aan de deur klopt.

De Cipres van Abarkuh

oudste boom ter wereld cipres ira

De Cipres van Abarkuh

Géén koopmanshuis, maar dichtbij het Aghazadeh huis staat een van het oudste levende organismen ter wereld: een cipres die tussen 4000 en 4500 jaar oud is, de sarv-e Abarkuh (de cipres van Abarkooh). De boom is ongeveer 25 meter hoog en de stam, die ongeveer 11 meter in omvang is, bestaat uit uit allemaal verschillende dunnere stammen die om en in elkaar zijn gegroeid.

windvanger windcatcher iran perzië persia

Windvanger van Khan-e Aghazadeh

7 Comments

  1. Wat grappig om te zien dat Iran meer vergelijkingen heeft met India dan ik al dacht! Ook daar van dit soort koopmanshuizen, dan wel in een andere stijl, maar ook daar natuurlijke airco’s (met water). Mooie foto’s!!

  2. Wat een prachtige huizen zijn dit. Ik moest ook direct aan India denken toen ik alle beelden bekeek, maar ook wel aan Andalusië met haar Moorse invloeden. Dat verhaal van de kloppers vind ik wel weer een heel bijzonder detail.

  3. Wij zijn in april in het huis in Abarkooh geweest. Het is inmiddels (wij waren de tweede groep gasten)in gebruik als hotel. Een ontdekking! Dit is slapen met historie 😉

Comments are closed.