Article

Reisrelaas ontvangt de Liebster Award!

liebster award

Van Yvonne van der Laan ontving mijn blog een tijd geleden de Liebster Award, met een elftal vragen om de blogger achter de website beter te leren kennen. Dank je wel Yvonne! Benieuwd welke elf vragen Yvonne voor mij heeft bedacht en wat mijn antwoorden zijn, lees dan verder!

1. Hoe lang blog je al?

Sinds 2011 en vanaf 2014 via mijn huidige website reisrelaas.nl

2. Waarom ben je begonnen met bloggen?

In 2011 ben ik begonnen met bloggen, om het thuisfront op de hoogte te houden van mijn belevenissen tijdens een zelf-georganiseerde rondreis door China. In de zomer van 2014 heb ik het bloggen weer opgepakt, nu via een eigen webadres met WordPress.

3. Als je jouw blog in 1 zin moet samenvatten wat zeg je dan?

Reisrelaas – informatieve verhalen en achtergronden over je reisbestemming

4. Wat maakt jouw blog anders ten opzichte van andere bloggers?

Op Reisrelaas.nl wil ik naast bekende plekken ook minder bekende plekken voor het voetlicht brengen. Daarnaast besteedt mijn blog vaak aandacht aan achtergrondinformatie op het gebied van geschiedenis, politiek en natuur. Met deze informatie begrijp je veel meer over het hoe en waarom van de plek die je bezoekt.
Momenteel bevalt me deze structuur voor een blogpost het beste: een artikel dat je in enkele minuten kunt lezen met daarin achtergrondinformatie en vaak ook praktische informatie over een hele specifieke plek of een heel specifiek onderwerp.

5. Hoe ziet jouw droomreis eruit, budget onbeperkt?

Ook de reistijd onbeperkt? Dan zou ik een rondreis om de wereld gaan maken! Hoofdzakelijk per trein, maar ook per ferry, vliegtuig en bus. Te beginnen met de sprinter van Zoetermeer naar Gouda…en dan verder door Duitsland naar de Balkan. Ik zou graag Griekenland willen bezoeken en meer van Bulgarije willen zien, daarna door naar Istanbul en Ankara waar ik de trein richting Iran neem.
In Iran heb ik al diverse steden gezien, maar niet Tabriz en Mashad, die toevallig (naja eigenlijk helemaal niet toevallig) aan de zijderoute liggen. Na een bezoek aan Tabriz, Teheran en Mashad zou ik verder reizen langs de zijderoute via de landen Turkmenistan, Oezbekistan om vervolgens via Kirgizië in het westen van China uit te komen. In China had ik al enkele steden aan het einde van de zijderoute bezocht, namelijk Xi’an, Luoyang en Kaifeng, dus dan zou mijn hele zijderoute-reis compleet zijn. Hierna zou ik de de berg Tai Shan beklimmen om vervolgens door te reizen naar Qingdao, waar ik de ferry naar Incheon/Seoul in Zuid-Korea neem.
Dat de stad Busan, waar de ferries naar Fukuoka vertrekken, helemaal aan de andere kant van Zuid-Korea ligt is erg handig. Zo kun je onderweg naar Busan overal in Zuid-Korea tussenstops van enkele dagen maken. In Busan neem ik de ferry naar Fukuoka om Japan weer eens terug te zien sinds ik het voor de eerste keer bezocht in 2000. Vanuit Japan maak ik vervolgens de eerste vliegreis van mijn droomreis, naar Hawaii. Wat is beter dan een lange vliegreis van Japan naar Amerika te onderbreken op een tropische en geologisch interessante eilandengroep?
Vanuit Hawaii maak ik de tweede en laatste vliegreis van mijn droomreis, naar San Fransisco, mijn favoriete stad in de Verenigde Staten. De VS zou ik met enkele tussenstops per Amtrak naar het Noord-Oosten van het land reizen. Aangezien mijn geld- en tijdbudget onbeperkt is (dank je wel Yvonne!!) neem ik niet het vliegtuig maar de boot naar het land waar ik graag eens een rondreis wil maken: IJsland. Omdat ik dan toch al een heel eind richting Europa ben gereisd, doe ik dat laatste stukje ook maar met de boot: Scotland here I come! Via tussenstops van enkele dagen reis ik dan door Engeland, Frankrijk en België terug naar Rotterdam, waar ik de metro neem naar station Rodenrijs, alwaar ik de lijnbus neem naar Zoetermeer en dichtbij huis uitstap.
De meest spectaculaire reizen begin en eindig je namelijk het best op de meest alledaagse manieren. Begin je wereldreis beslist op de bushalte of op het station dichtbij je huis. Dan ben je vervolgens altijd een beetje op wereldreis als je er iedere werkdag weer om half acht staat te wachten.

6. Wat is jouw levensmotto?

Als je de basiszaken op orde hebt, heb je meer ruimte om te experimenteren en nieuwe zaken uit te proberen en te ontdekken.

7. Wat is jouw ultieme geluksmoment op reis?

Het moment dat ik vanuit een rustige trein een mooi, sereen landschap in het avondlicht voorbij zie gaan en nadenk over de volgende bestemmingen van mijn rondreis, en over heel veel andere onderwerpen.

Alain de Botton heeft het mooi verwoord in De kunst van het reizen / The art of travel:

“Reizen zijn de vroedvrouwen van onze gedachten. Er zijn weinig plaatsen zo bevorderlijk voor innerlijke gesprekken dan een zich voortbewegend vliegtuig, schip of treinstel. Er is een welhaast bizarre wisselwerking tussen hetgeen we voor ons zien en de gedachten die we in ons hoofd weten op te roepen: grootse gedachten soms, die grootse panorama’s vereisen, nieuwe gedachten voor nieuwe plekken. Zelfbespiegelingen die maar al te gauw blijven steken, worden vlot getrokken door het voorbijgolvende landschap.”

“Van alle vervoersmiddelen is de trein misschien wel de beste gedachtengeleider: wat we zien langstrekken is nooit zo monotoon als het uitzicht vanuit een schip of een vliegtuig eventueel kan zijn: de beelden gaan snel genoeg voorbij om ergernis te voorkomen, maar anderzijds traag genoeg om ons de gelegenheid te geven dingen te herkennen. De trein laat ons een vluchtige, inspirerende glimp opvangen uit andermans privésfeer, door ons bijvoorbeeld een vrouw te tonen die juist een kop van een plank in haar keuken pakt, ons vervolgens langs een terras waar een man zit te slapen naar een park te voeren waar een kind een bal vangt die hem is toegeworpen door iemand buiten beeld.”

8. Welke reis of reiservaring ervaring heeft op jou de meeste indruk gemaakt?

De allereerste reis naar Amerika, met mijn ouders in 1994, omdat dit mijn eerste verre reis was.
Mijn studiereis naar Japan in 2000, vanwege Japan.
Een week logeren bij studenten in Bosnië in 2001, omdat je dan pas beseft wat een verwoestend effect een oorlog heeft.
Mijn solo-reis van Moskou naar Amsterdam per trein en ferry in 2004, vanwege het enorme gevoel van vrijheid dat deze allereerste langere reis in mijn eentje mij opleverde.
Mijn eerste solo-rondreis door China in 2011, omdat China heel intens is als je in je eentje bent en alles zelf moet regelen, en dat dit dan ook nog heel goed lukt.

9. Wat doe je over 5 jaar?

De afgelopen jaren heeft mij geleerd dat zaken vaak anders verlopen dan gepland en dat alles veel sneller verandert dan je eerder had gedacht. Mocht ik ook over 5 jaar de mogelijkheid hebben veel te reizen en nieuwe plekken te ontdekken, dan zal ik dat zeker doen!

10. Wat is je mooiste reisfoto?

Jee, dat is een enorm moeilijke vraag! Inmiddels heb ik al zoveel foto’s gemaakt. De foto die ik zelf goed gelukt vind, heb ik gemaakt onderaan de kabelbaan van het Alborz-gebergte, ten noorden van Teheran. De afstand, hoogte, massa en temperatuurverschil van het gebergte worden op deze foto goed benadrukt.

Kabelbaan bergen Teheran Iran

11. Waar vier jij oud en nieuw 2015/2016?

Tussen 1997 en 2008 heb ik oud en nieuw nooit thuis gevierd, maar altijd bij mijn ouders of met/bij vrienden in verschillende plakken zoals Berlijn, Wenen of in een dorp in het zuiden van Polen. Sinds ik samenwoon vier ik oud en nieuw weer thuis, zoals ik vanouds deed tot 1997.

5 Comments

  1. Proficiat en ik hoop dat je nog veel verhalen mag schrijven!!!

  2. Leuk om te lezen Eric! Haha, we hadden destijds onze wereldreis dus moeten beginnen met de bus ipv lekker luxe weggebracht te worden naar het vliegveld. 🙂 Inderdaad wordt je daarna elke werkdag dat je daar weer staat herinnerd aan die reis, goeie tip. Dank je wel voor het beantwoorden van de vragen!

Comments are closed.