Article
2 comments

Lipscani Boekarest, van afbraakbuurt naar hotspot

Boekarest bars restaurants Lipscani

De wijk Lipscani vormt het historische centrum van Boekarest. Eind jaren ’80 was de wijk volkomen verpauperd en stond het op de nominatie om gesloopt te worden. Gelukkig is het zo ver nooit gekomen. De gebouwen worden zorgvuldig gerenoveerd en de wijk is een magneet geworden voor restaurants en uitgaansgelegenheden.

Blogpostdisclaimer: weeralarm!

De twee dagen dat ik in Boekarest ben geweest, heeft het bijna onophoudelijk geregend. Er was zelfs een weeralarm afgekondigd vanwege de storm en regen. De foto’s bij deze blogpost zijn vlug gemaakt in de uurtjes dat het vrijwel niet regende. Dat het zo’n slecht weer was, vond ik erg jammer. Boekarest heeft geen beste reputatie, maar ik vond deze stad juist een positieve verrassing waarvan ik nog veel meer had willen zien bij beter weer.

Nationale Bank Roemenië Boekarest Lipscani

Handelaars uit Leipzig

Lipscani vormt het historische centrum van Boekarest. De wijk is vernoemd naar de Duitse stad Leipzig (Lipsca in het Roemeens) omdat veel handelslieden uit Leipzig hun waren in deze wijk verkochten. De beroepen van deze handelslieden zijn tegenwoordig nog terug te zien in de straatnamen van de wijk, zoals Strada Șelari (Zadelmakersstraat) en Strada Covaci (Smidstraat).

Curtea Veche Oude Prinsenhof Boekarest

Dracula’s Curtea Veche

Vlad Țepeș (ook bekend als Vlad de Spietser en Vlad Dracula) liet in de vijftiende eeuw zijn residentie, het Curtea Veche (Oud Koninklijk Hof) bouwen in Lipscani. Deze vorst Vlad III hanteerde nogal wrede methodes tegen de Ottomanen die Roemenië / Walachië waren binnengevallen. Vlad Țepeș was de inspiratiebron voor Bram Stoker bij het bedenken van het bloeddorstige personage Dracula…
Tegenwoordig zijn de restanten van het Curtea Veche grotendeels opgeknapt, er is een museum in gevestigd. Ook op het terrein staat de oudste kerk van Boekarest, de Biserica Sfantul Anton uit 1559 en een standbeeld van Vlad Țepeș.

Kerk Curtea Veche Boekarest

Bouwvallen en randfiguren

Tijdens de communistische periode stond Lipscani genomineerd om helemaal gesloopt te worden. Het gevolg was dat er totaal geen onderhoud meer werd gepleegd aan de gebouwen en iedereen die het zich maar kon veroorloven de wijk verliet. De gebouwen waren in een erbarmelijke staat en de straten werden bevolkt door ongure figuren. Na de val van het communisme heeft de situatie zich langzaam verbeterd.

balkon lipscani Boekarest Roemenië

Bouwval Renovatie Lipscani Boekarest

Lipscani tegenwoordig

Sinds een paar jaar maakt Lipscani een indrukwekkende verandering door van afbraakbuurt naar een mooi opgeknapte historische wijk met restaurants, uitgaansleven en hotels. Veel gebouwen zijn al heel mooi gerestaureerd, terwijl het buurpand bij wijze van spreken nog half op instorten staat. Vaak wordt Boekarest aangemerkt als een stad die een bezoek niet waard is. Wellicht zijn deze meningen gebaseerd op de situatie zoals die jaren geleden is, maar ik vond Boekarest juist erg interessant. In Boekarest zijn veel (positieve) veranderingen aan de gang en Lipscani is hiervan het middelpunt. De wijk staat in de steigers en je bent getuige van de veranderingen, net zoals dat bijvoorbeeld in Praag begin jaren ’90 was.

Rembrandt Hotel Boekarest Roemenië

Restaurants, café’s en hotels

Amper 10 tot 15 jaar geleden waren er nog vrijwel geen restaurants, cafe’s en hotels in Lipscani. Vooral aan Strada Smârdan liggen nu veel restaurants en bars. Ook aan deze straat, tegenover het imposante gebouw van de Nationale Bank van Roemenië, ligt Hotel Rembrandt waar ik verbleef en Grand Café van Gogh. De namen doen het al een beetje vermoeden, deze smaakvol ingerichte horecagelegenheden zijn geopend door een Nederlander. Zowel het hotel als het grand cafe verkeren in de bovenste regionen van Tripadvisor, iets dat ik alleen maar kan beamen. De ligging is perfect en het hotel is smaakvol Naast het diner bij Grand Café van Gogh heb ik ook gegeten bij een Italiaans restaurant (Belviso), ook erg lekker.

Noodweer Boekarest regen wind paraplu

2 Comments

 1. Ik ben halverwege de jaren negentig in Boekarest geweest, en toen was de stad absoluut geen aanrader. Inmiddels dus blijkbaar wel?! Ik vrees alleen dat de keuken nog vooral op vleeseters gericht is, en dat is als vegetariër niet handig.

  Reply

  • Boekarest vond ik vooral een verrassing omdat je de veranderingen aan de gang ziet. Die veranderingen zijn denk ik voornamelijk verbeteringen. Vooral de omgeving van het station was dacht ik in de jaren ’90 echt een grote treurnis met drugsverslaafde zwerfkinderen, dus ik kan me goed voorstellen dat je het in de jaren ’90 ronduit een afrader vond.
   Het lijkt me nog steeds bepaald geen vegetarisch walhalla, maar dat er bv. nu een restaurant zoals dit http://www.bio-fresh.ro/ is, staat denk ik ook wel een beetje symbool voor de veranderingen in Boekarest.

   Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.