Article
2 comments

Markthal Rotterdam

Markthal Rotterdam

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat deze week de Markthal in Rotterdam is geopend. Bejubeling alom vanuit binnen- en buitenland over dit nieuwe icoon van Rotterdam. Twee dagen na de opening bezocht ik de Markthal om het met eigen ogen te bekijken. Zijn alle lovende woorden gerechtvaardigd?

Het gebouw

De vorm van de markthal is te omschrijven als een hoefijzervormige hangar van bijna 40 meter hoog met kopse kanten die bestaan uit glazen gevels. De overkapping herbergt 228 appartementen met zowel aan de binnen- als buitenzijde ramen. De oppervlakte van de begane grond binnen in de hal is ongeveer een voetbalveld.
Een naar mijn mening bijzonder goed geslaagd onderdeel is het enorme kunstwerk aan de binnenkant van de overkapping, de Hoorn des Overvloeds van Arno Coenen. Dit kunstwerk is geprint op de 4000 stalen panelen die de binnenkant van de overkapping vormen.
In de vier ondergrondse lagen is onder meer een Albert Heijn en een parkeergarage met 1.100 parkeerplekken.

Marthal Rotterdam exterieur

Markthal Rotterdam kunstwerk - Hoorn des Overvloeds

Winkels

De meest in het oog springende verkooppunten bevinden zicht natuurlijk op de marktvloer zelf. Het zijn voornamelijk de wat exclusievere en culinaire spullen die je hier kunt kopen. Mezze’s, biologisch vlees, allerlei soorten kaas etc. Er is ook een kraam met Chinees gebak, eerste keer dat ik dit in Nederland zag. Ook kun je op verschillende plekken hapjes en gerechten bestellen. Verschillende marktkramen hebben een dakterras waar je deze gerechten direct kunt nuttigen. Naast de marktvloer zijn onder meer een winkel met keukenartikelen en een Chinese supermarkt. Op de eerste twee verdiepingen van de overkapping zijn verschillende restaurants.
Het prijsniveau en het soort producten is erg divers. Ik vermoed dat de Markthal voor iedereen wel iets interessants te bieden heeft. De indeling is slim bedacht met de exclusievere zaken langs de drukkere looproutes op de marktvloer.

Markthal Rotterdam groente

Markthal Rotterdam groente

Hoe nieuw is dit?

Europa telt een aantal markthallen die nog steeds in gebruik zijn, zoals die in Boedapest, Stockholm, Kopenhagen, Barcelona en Valencia. Deze markthallen zijn allen ongeveer een eeuw of zelfs langer geleden geopend. De Markthal in Rotterdam heeft een hele nieuwe vormgeving en combineert daarnaast de markt met wonen.
De Markthal sluit aan bij opmerkelijke ontwikkelingen die de laatste jaren steeds sterker lijken te worden. Namelijk de vernieuwde populariteit van het wonen in de (grote) stad, aandacht voor gezond en kwalitatief goed eten en het verbeteren van de publieke ruimte. De opkomst van eenvormige buitenwijken en supermarkten heeft veel betekent voor de verbetering van de woonkwaliteit en de efficiënte beschikbaarheid van veilig voedsel. Een levendige en verrassende stad levert het echter niet op. De Markthal Rotterdam heeft met nieuwe (bouw)technieken de aloude markthal opnieuw uitgevonden en aansluiting gevonden bij nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen.

Markthal Rotterdam - Hoorn des Overvloeds

Markthal Rotterdam - glazen gevel

Tot slot

Ik bezocht de Markthal twee dagen na de opening, het was een komen en gaan van hordes bezoekers. De Markthal lijkt massaal mensen op de been te brengen, het publiek vergaapt zich aan het gebouw en alles wat er te koop is. Ik vind dat een bijzondere prestatie. Het was nog nooit zo makkelijk om in binnen- en buitenland genoeg spectaculaire plekken te gaan bekijken, ondanks deze concurrentie draven mensen massaal op aan de Binnenrotte. Het is natuurlijk nog afwachten in welke mate het publiek de Markthal blijft bezoeken, het begin is in ieder geval goed. Het gebouw zelf, de combinatie van winkels, verkooppunten en restaurants en de locatie pal in het centrum naast de buitenmarkt en station Blaak vind ik goed geslaagd. Wat minder geslaagd vind ik de ruimte buiten de Markthal. De Markthal zelf wordt een beetje opgeslokt door de naastliggende gebouwen. Het plein voor de Markthal is wat kaal en stenig. De gemeente Rotterdam zou er goed aan doen om hier een paar groenperken met mooie bomen aan te leggen.

Om de vraag bovenin deze blogpost te beantwoorden, zijn alle lovende woorden gerechtvaardigd? Ik vind van wel.

2 Comments

  1. Dank je wel!
    Beslist een keer langsgaan daar. In de eerste week waren enkele marktplekken nog leeg, maar na de grote hoeveelheid bezoekers denk ik dat die nu ook allemaal gevuld zijn.

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.