Article
2 comments

8 prachtige monumentale gebouwen in Boekarest

Palatul Cercului Militar Național Boekarest Roemenië Paleis

Boekarest staat vol prachtige monumentale panden die veel vertellen over de rijke Roemeense geschiedenis van rond de eeuwwisseling. Op mijn wandeling door het centrum kwam ik onder meer onderstaande acht gebouwen tegen. Kijk mee welk prachtigs de zware Engelse en Amerikaanse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, communistische sloopdrift, een aardbeving van 7,4 in 1977 en een revolutie in 1989 heeft overleeft.

Ateneul Român

Roemeens Atheneum Ateneul Român Boekarest

Roemeens Atheneum Ateneul Român Boekarest

Het Roemeens Atheneum is een concertgebouw in neoklassieke stijl dat in 1888 werd geopend. Oorspronkelijk zou het gebouw eerst dienst doen als circus en manege, waarna het literaire gezelschap “Ateneul Român” er zijn intrek in zou nemen. Vanwege geldgebrek gebeurde dit niet en werd het gebouw aangepast tot concertgebouw. In 1919 en 1920 werd het gebouw gebruikt als parlementsgebouw. In 1919 werd er een conferentie georganiseerd waarbij werd besloten tot oprichting van het Koninkrijk Groot-Roemenië. Bessarabia (grotendeels samenvallend met het huidige Moldavië), Transsylvanië, Boekovina (tegenwoordig verdeeld in een Roemeens en Oekraïens gedeelte) en het oude Koninkrijk Roemenië besloten te fuseren tot het nieuwe Koninkrijk Groot-Roemenië.

Palatul Cercului Militar Național

Palatul Cercului Militar Național Boekarest Roemenië Paleis

Het Paleis van de nationale militaire kring werd in 1911 gebouwd in Franse neoklassieke stijl. De toegang tot het gebouw was vroeger beperkt tot hoge officieren en andere personen met een hoge positie in het leger.
Vanwege de drassige ondergrond werd het paleis gebouwd op eikenhouten heipalen.
In het paleis zijn onder meer de volgende zalen te vinden:
Een zaal met marmeren eretrap, de Marmeren Zaal, de Moorse Zaal, de Byzantijnse Zaal, de Gotische Zaal, de Noorse Zaal en de Restaurantzaal. De zalen zijn geheel in eigen stijl versierd met onder meer bladgoud, marmer en houtsnijwerk.

Muzeul Național de Artă al României / Palatul Regal din București

Nationaal kunstmuseum Roemenië Boekarest

Het gebouw waarin nu het Nationale Kunstmuseum gevestigd is, werd in 1937 geopend als Koninklijk Paleis. Lang heeft Koning Carol II niet van zijn paleis kunnen genieten: in 1940 werd hij gedwongen de macht af te staan aan dictator / generaal Ion Antonescu, een vazal van Nazi-Duitsland. Sinds 1948 wordt het pand gebruikt als Nationaal Museum. Vanuit onder meer Kasteel Peleş werden in 1948 schilderijen uit de kunstcollectie van koning Carol I overgebracht naar het nieuwe nationale museum. In het museum zijn honderden schilderijen van beroemde kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien, zoals van Rembrandt, Rubens en Monet.
In 1989 raakte het museum tijdens de revolutie (met als hoogtepunt de allerlaatste toespraak door Ceaucescu aan de overkant van het plein) beschadigd door brand. In het jaar 2000 heropende het museum.

Banca Națională a României / Palatul BNR

Nationale Bank Roemenië Lipscani Boekarest

De voormalige zetel van de Nationale Bank van Roemenië ligt in Lipscani, is gebouwd in ecletische stijl en werd geopend in 1890. Het pand vormt min of meer het middelpunt van Lipscani, dat verder uit kleinere gebouwen en steegjes bestaat.

Palatul C.E.C.

CEC-paleis Boekarest

CEC-bank Roemenië Roekarest CEC-palatul

Het CEC-paleis opende in 1900 als hoofdkantoor van de nationale spaarbank C.E.C. Bijzonder aan het gebouw is de grote koepel van glas en metaal. Het werd ontworpen door een Franse archtect, Paul Gottereau. In 2006 verkocht de CEC-bank het gebouw voor €17,7 miljoen aan de gemeente Boekarest, met het recht het gebouw nog tot 2026 te gebruiken als hoofdkantoor. Het is de bedoeling er daarna een museum in te vestigen.

Biblioteca Centrală Universitară

Centrale Universiteitsbibliotheek Boekarest

Tegenover het Nationale Kunstmuseum / Koninklijk Paleis staat de Centrale Biblotheek van de Universiteit van Boekarest. Het gebouw opende in 1895 de deuren en werd net als het CEC-Paleis ontworpen door Paul Gottereau. Het boekenbestand groeide van 7.264 in 1899 tot meer dan 2 miljoen in 1970. Tijdens de revolutie in 1989 ontstond brand in de bibliotheek en gingen een half miljoen boeken en 3.700 manuscripten in vlammen op.

Muzeul Național de Istorie a României / Palatul Poștelor

Nationaal historisch museum Boekarest Postkantoor

Het Nationaal Historisch Museum van Roemenië is gevestigd in het voormalige Postpaleis / postkantoor. Het Postpaleis staat tegenover het CEC-paleis en is eveneens in 1900 geopend. In 1970 verhuisde het hoofdpostkantoor naar een ander pand en vestigde het Nationaal Historisch Museum er zich. Voorwerpen van de prehistorie tot de moderne tijd worden er tentoongesteld, waaronder de Roemeense kroonjuwelen.

Grand Hôtel du Boulevard

Grand Hôtel du Boulevard Boekarest

Het Grand Hôtel du Boulevard opende in 1871 onder de naam Hotel Herdan en was het allereerste hotel in Boekarest met stromend water. In 1877 werd de naam veranderd in Grand Hôtel du Boulevard. In 1934 pleegden vier officieren vanuit de tweede verdieping van het hotel een aanslag op de passerende koninklijke stoet van koning Carol II. De aanslag mislukte en de officieren werden gearresteerd.

Ben jij klaar om Boekarest te ontdekken?

Boekarest communistische bouwval

Persoonlijk vind ik de setting van het Grand Hôtel du Boulevard exemplarisch voor heel Boekarest: prachtige vaak onderkomen panden die naast werkelijk foeilelijke gebouwen staan. Achter het hotel staat een spuuglelijk gedrocht dat bijkans uit elkaar valt door gebrek aan onderhoud. Boekarest is geen bestemming voor toeristen die verwachten in een perfect gespreid bedje terecht te komen. Kijk langs de afbrokkelende balkons, grauwe communistische plattenbau en zwerfhonden om te ontdekken welk prachtigs deze stad te bieden heeft.

Voor wie nog meer historische panden in Boekarest wil ontdekken: op deze interactieve kaart staan ze allemaal.

2 Comments

  1. Je laatste omschrijving is precies wat ik me van Boekarest herinner. Al waren alle oude gebouwen toen nog niet zo mooi opgeknapt als jij ze nu op de foto hebt staan!

    Reply

    • Was alleen nogal slecht weer toen ik Boekarest bezocht, waardoor er toch een beetje de “Grausleier” overheen hangt die iedereen van Roemenië verwacht 😉

      Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.