Article
0 comment

Licht, lucht en water in Schotland

ferry mull oban schotland

In het westen van Schotland liggen de Binnen-Hebriden, eilanden betrekkelijk dicht bij het vaste land en daarom makkelijk vanuit de rest van Schotland bereikbaar. Kustplaats Oban, op het vaste land, is een ideale springplank voor een bezoek aan het eiland Mull.
Heldere wolkenluchten, een woeste oceaan en zonlicht dat langs de bergen strijkt domineren hier het landschap. De indrukwekkende wolkenlucht en bergen op de achtergrond doen denken aan een een mooi vormgegeven level uit een computerspel. De frisse oceaanwind was in mei vrij krachtig, maar niet koud genoeg om het echt onaangenaam te maken.

Ferry van Oban naar Mull

De CalMac-ferry vaart enkele keren per dag van Oban naar Craignure op het eiland Mull. Een vrij korte, maar indrukwekkende boottocht. Wij gaan een dagje wandelen op Mull en nemen ’s ochtends de ferry vanuit de haven van Oban, die pal naast het treinstation ligt. De route van de ferry voert langs verschillende eilandjes, een vuurtoren en vervolgens langs de kust van Mull, met een mooi uitzicht op Duart Castle, een van de toeristische attracties van het eiland.

schotland_oban_callmac_boot

duart_castle_mull

mull_schotland

mull_schotland_vuurtoren

Mull

Het havengehucht Graignure bestaat uit enkele tientallen gebouwen en een camping. Tegenover de CalMac-aanlegstijger is een tourist information, hier hebben we een boekje met wandelroutes op Mull gekocht (zie: hier). We kiezen een wandelroute langs de kust en door het bos richting Torosay Castle en Duart Castle. Tot enkele jaren geleden reed er een treintje tussen Craignure en Torosay Castle, de Mull Railway. Het spoorlijntje is echter opgebroken en sinds Torosay Castle in 2012 van eigenaar wisselde is het niet meer open voor publiek. De baai bij Torosay Castle biedt een prachtig uitzicht op Duart Castle, op de zee-arm tussen Mull en het vaste land en op de omringende bergen waar hier en daar een plukje sneeuw ligt. Tijdens de hele wandeling komen we vrijwel geen andere mensen tegen (maar wel een ree!), op de weg langs Craignure en Duart Castle is nauwelijks verkeer.
Een tweede wandeling in de buurt van Craignure die in het boekje staat, kunnen we jammer genoeg niet maken. Er zijn snoei- en kapwerkzaamheden aan de gang in de bossen tegen de heuvels, de route is afgezet.

schotland_mull_strand

schotland_mull_schaduw

oban_schotland2

oban_schotland

Oban

Oban is per trein rechtstreeks bereikbaar vanuit Glasgow via de West Highland Line. De komst van de spoorlijn veranderde Oban van een klein vissersplaatsje in het centrum voor ferry-verbindingen naar de Binnen-Hebriden en ook Buiten-Hebriden, eilanden die op een paar uur varen van Oban liggen. Voor een plaats van 12.000 inwoners is er relatief veel te beleven. Er zijn verschillende hotels en restaurants en je kunt er onder meer een Whiskey-stokerij bezoeken. Voor wie houdt van vis en zeevruchten, tussen het station en de haven is een markt met allerlei soorten vis die zo vers is als mogelijk. Ik at er onder meer kokkels en wulken.

Geef een reactie

Required fields are marked *.