Article
0 comment

Naqsh-e Jahan-plein in Isfahan, Iran

meidan emam plein, isfahan, iran, koets

Meidan Naqsh-e Jahan / Meidan Emam is een van dé iconische plekken in Iran. Het is na het Plein van de hemelse vrede in Beijing het grootste plein ter wereld. Aan het plein liggen enkele prachtige gebouwen, de omringende bazaars en smalle straatjes zijn gevuld met ontelbaar veel winkeltjes. Het plein wordt door de inwoners van Isfahan vooral gebruikt om te flaneren en te picknicken, ook zie je er veel Iraanse toeristen en en zo nu en dan een buitenlandse toerist.

Meidan Emam is weids, rustig en keurig gestructureerd, de omliggende bazaars en straatjes zijn smal, druk en ogenschijnlijk totaal ongestructureerd. Wanneer je na een zoektocht door de bazaars en straatjes Meidan Emam eindelijk hebt gevonden, zorgt dit contrast ervoor dat Meidan Emam nog indrukwekkender voorkomt dan het al is.

Ali Qapu paleis, Isfahan, Iran, Maidan Emam plein

Moskee van de Sjah, Isfahan, Iran, Masjid-i-Sjah

In 1590 aangelegd voor ceremoniën en Polo

Meidan Emam werd vanaf 1590 aangelegd in opdracht van Sjah Abbas I. Het plein is 508 meter lang en 160 meter breed en werd onder meer gebruikt voor polo-wedstrijden. De stenen doelpalen staan na meer dan 400 jaar nog steeds aan de kopse kanten van het plein. Vanuit zijn Ali Qapu paleis, aan de westelijke zijde van het plein, had Sjah Abbas I een mooi overzicht op de polo-wedstrijden.
Tegenwoordig bestaat het plein niet meer uit een polo-veld, maar uit een combinatie van perfect onderhouden grasvelden, stenen bestrating en een grote fontein. Wil je niet zelf de 1,5 km van een rondje op het plein wandelen, laat je dan rondrijden in een koets getrokken door paarden!

Meidan Emam, Isfahan, Iran, Naqsh-e Jahan, Esfahan

Meidan Emam fontein, Isfahan, Esfahan, Iran, Naqsh-e Jahan

What’s in a name

De oorspronkelijke naam van het plein is Maidān-e Naqsh-e Jahān, wat “Ontwerp van de wereld-plein” betekent. Na de Islamitische revolutie in 1979 werd de officiële naam veranderd in Maidan Emam (Imamplein), een verwijzing naar Ayatollah/Imam Khomeini.
Misschien roept het woord Meidan / Maidan associaties op met de Maidan-protesten in Kiev. Maidan is het Perzische woord voor plein. In veel talen is dit Perzische woord overgenomen, in onder meer India, Egypte, Oekraïne, Libië, Turkije, Jemen en Georgië kun je dit woord met de betekenis plein tegenkomen.

Sheikh Lotfollah Moskee, Isfahan, Iran, Vrouwenmoskee

Gaz Nougat noga, Isfahan, Esfahan, Iran

Hoofdstad Isfahan

Sjah Abbas I verplaatste in 1598 de hoofdstad van Perzië van Qazvin naar Isfahan. Isfahan lag op een veiliger locatie, verder weg van de grote rivalen van het Perzische rijk, de Ottomanen uit het hedendaagse Turkije. De stad werd verbouwd tot dé showcase van de Perzische beschaving. Isfahan trok handelaren van verre en heinde, vooral Christelijke Armeniërs en Joden, maar ook mensen uit West-Europa. De Nederlandse VOC had een belangrijke handelspost in Isfahan. Halverwege de 17de eeuw was Isfahan een van de grootste steden ter wereld, met circa een miljoen inwoners. Zoals dat honderden jaren eerder al in het Chinese Kaifeng was gebeurd, raakte Isfahan in de 18de eeuw in verval. Niet de Ottomanen, maar de Afghanen veroverden in 1722 Isfahan en de stad moest haar vooraanstaande positie afstaan aan andere steden.

Koperen bord, Isfahan, Esfahan, Iran, souvenir

Meidan Emam avond nacht, Isfahan, Esfahan, Iran

Wat is er te doen?

Zoals overal in Iran, ga op een bankje of in het gras zitten en je hebt gegarandeerd aanspraak! Bijna iedereen is oprecht geïnteresseerd in buitenlanders, wat je van Iran vindt, of het overeenkomt met je verwachtingen etc. etc. Misschien is dit tegen de verwachting van veel westerlingen, maar nergens ben ik zo’n vriendelijke en behulpzame bevolking tegengekomen als in Iran.
Aan Meidan Emam liggen enkele prachtige gebouwen zoals de Mashed-e Shah / Mashed-e Imam (Sjah-moskee / Imam-moskee) die je niet moet missen bij een bezoek aan Isfahan.
In de bazaars en straatjes direct aan het Meidan Emam liggen honderden winkeltjes, waar je souvenirs, eten, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en Perzische tapijten kunt kopen. In de dichtstbijzijnde bazaars kun je veel Gaz (specifieke pistache-nougat uit Isfahan) en handgemaakte artikelen zoals beschilderde koperen borden kopen. De bazaars zelf zijn ook al een bezienswaardigheid, velen zijn al honderden jaren oud.

Geef een reactie

Required fields are marked *.