Article
4 comments

NS-Wandeling Westerbouwing Arnhem

kameel rosandepolder oosterbeek

De NS-wandeling Westerbouwing voert je 18 km langs Arnhem, Oosterbeek, Heveadorp, Heelsum, de uiterwaarden van de Rijn, hellingbossen en kasteel Doorwerth. Vanaf de Westerbouwing en de Hunneschans heb je een mooi uitzicht over de Rijn, Arnhem en Nijmegen. De route is erg afwisselend met verschillende landschappen, cultuur en geschiedenis.
Wij maakten deze wandeling op een koude decemberdag die nevelig begon. Maar de zon brak al snel door. Erg prettig, want er stond een snijdend koude wind! We hebben inmiddels al heel wat wandelingen gemaakt, maar vanwege de hellingen in het bos en de modderige ondergrond in de uiterwaarden is deze wandeling zwaarder dan andere NS-wandelingen met dezelfde afstand.

Arnhem

In Arnhem loop je via een straat ten noorden van het spoor eigenlijk al heel snel de stad uit. Binnen een paar honderd meter ben je op landgoed Mariëndaal, een buitenplaats die rond 1735 werd aangelegd. Ooit stond er ook een klooster, maar dat is al vier eeuwen geleden gesloopt, gebouwen uit latere perioden staan er wel nog steeds. De slijpbeek / Klingelbeek stroomt er doorheen via een vijver en een heus watervalletje.

spoorbrug arnhem rosandepolder

spoorbrug arnhem

Rosandepolder / Oosterbeek

De Rosandepolder in Oosterbeek ligt tussen landgoed Mariëndaal en de Rijn. Het is geen alledaags beeld in Nederland, maar zodra je deze polder in loopt zie je in het weiland grazende kamelen, als waren het drie oer-Hollandse koeien!
Aan de rechterkant van het wandelpad ligt een verhoging in de polder. Op deze plek stond ooit Kasteel Rosande, dat na verwoest te zijn door Franse troepen in 1672 is gesloopt. Ook verwoest werd de spoorbrug over de Rijn, iets verderop in de polder. Zowel op 10 mei 1940 als tijdens de slag om Arnhem in 1944 werd de spoorbrug opgeblazen door Duitse troepen. In de Tweede Wereldoorlog werd hevig gevochten in de Rosandepolder. Tegenwoordig is het er een stuk vrediger, met honderden overwinterende ganzen die rondlopen in deze polder. Het laatste stuk van de wandeling door de Rosandepolder is over een weggetje met heel oude mooie knotwilgen, waarna je in Oosterbeek aankomt bij een van de oudste kerken van Nederland.

kerk oosterbeek knotwilgen rosandepolder

duno hunnenschans uitzicht rijn arnhem

Westerbouwing, Heveadorp, landgoed Duno en de Hunnenschans

Na Oosterbeek lopen we een heel ander landschap binnen, de hellingbossen aan de noordoever van de Rijn. Je komt hier langs de Westerbouwing, een stuwwal met prachtig uitzicht over de Rijn en de Betuwe. Al sinds eind 19de eeuw is deze plek vanwege de mooie ligging een publiekstrekker. Er zijn in de loop van de jaren verschillende voorzieningen zoals theehuizen en een attractiepark geweest. Tijdens de slag om Arnhem werd de Westerbouwing verwoest, vanwege het uitzicht over de Rijn en de Betuwe was het een zeer strategisch punt. Tegenwoordig is er een restaurant.
Enkele honderden meters verderop, naast Heveadorp, ligt een andere stuwwal, de Hunnenschans op landgoed Duno. Bij dit uitzichtpunt niet een restaurant, maar de restanten van een ringwalburg van rond het jaar 1000. Deze burcht was eigendom van gravin Adela en haar man Balderik. De burcht bestond uit een houten gebouw omringd door een aarden wal en een metersdiepe droge gracht.
Heveadorp, gelegen tussen de Westerbouwing en de Hunnenschans op landgoed Duno, heeft ook een opmerkelijke geschiedenis. Deze woonkern werd rond 1915 gebouwd als fabrieksdorp voor de werknemers van rubberfabriek Hevea. In 1977 sloot de fabriek en Heveadorp raakte in verval. Tegenwoordig is het dorp prachtig opgeknapt en wonen er weer enkele honderden mensen.

kasteel doorwerth

oudste boom robinia kasteel doorwerth

Kasteel Doorwerth en Heelsum

Na de wandeling door de hellingbossen en Heveadorp maken we weer een uitstapje naar de uiterwaarden van de Rijn, waar Kasteel Doorwerth ligt. Dit imposante kasteel van honderden jaren oud huisvest tegenwoordig drie musea, een hotel en een restaurant. Ook kasteel Doorwerth raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd weer gerestaureerd. Op de binnenplaats van het kasteel staat een van de oudste bomen van Nederland, een Robinia gepland in 1579. De twee andere Robinia’s uit hetzelfde jaar die er stonden, hebben de Tweede Wereldoorlog helaas niet overleefd.
Omdat het al snel donker gaat worden en we nog een flink stuk wandelen door het bos naar Heelsum voor de boeg hebben, laten we nu de musea in kasteel Doorwerth voor wat ze zijn. De rest van de wandeling voert door het bos, onder de A50 door, over weilanden en ten slotte door het dorp Heelsum. Als we in Heelsum de bus nemen naar Arnhem is het al bijna donker.

Links
NS-wandeling Westerbouwing op eropuit.nl
NS-wandeling Westerbouwing op wandelnet.nl

4 Comments

  1. Leuk om te lezen. Hier heb ik jaren gewoond en ik ken veel plekjes uit je route. Zeker aan te bevelen en uitgebreid opgeschreven. Groetjes, Ivonne

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.