Article
1 comment

Een kijkje in de Piramide van Tirana, Albanië

piramide van tirana albanië

Midden in het centrum van Tirana staat dit lelijke gedrocht, de Piramide van Tirana. Dit nu aftakelende gebouw werd in 1988 neergezet ter ere van de toenmalige dictator Hoxha. Tegenwoordig staat het leeg en is de marmeren bekleding van het pand verdwenen. Soms wordt het voor speciale gelegenheden gebruikt. Toen ik er voorbij liep, stond de deur open. Ik glipte even het gebouw in om foto’s te maken.

Vervallen piramide: contrast met de rest van het centrum

De compleet vervallen piramide wekt de indruk dat de rest van Tirana’s centrum even onderkomen uitziet. Gelukkig is dit niet het geval; het centrum ziet er zelfs opvallend mooi opgeknapt en goed onderhouden uit. De piramide ligt aan de grootste boulevard van de stad, tussen historische gebouwen en groene parken. Hoewel het plein voor de piramide er al even aftands bijligt als het gebouw zelf, is het toch populair als ontmoetingsplek en zijn er de hele dag en avond veel mensen te vinden. De durfals beklimmen de piramide door over de schuine muren omhoog te lopen.
De huidige staat van de piramide is bepaald geen reclame voor Tirana. Maar wat er met het gebouw moet gebeuren, daarover is nog geen definitieve overeenstemming. Het is namelijk een gebouw met een omstreden geschiedenis. Geen andere plek in Albanië staat meer symbool voor de turbulente recente geschiedenis van het land dan de Piramide van Tirana.

piramide van tirana ingang

Museum voor Enver Hoxha

In oktober 1988 werd de piramide geopend als museum voor Enver Hoxha, de in 1985 overleden stalinistische dictator van Albanië. Tijdens het bewind van Hoxha was Albanië het meest geïsoleerde land van Europa. Nadat Stalin in 1953 overleden was, verbrak Hoxha het contact met de Sovjet-Unie omdat de nieuwe president van de Sovjet-Unie er volgens Hoxha een te liberale interpretatie van het communisme op na zou houden. Hoxha ging een alliantie aan met Mao, de president van China. Nadat Mao in 1976 overleed, verbrak Albanië ook het contact met China en kwam het volledig alleen te staan.

piramide van tirana beklimmen

Om een idee te geven hoe deze isolatie er in de praktijk uit zag: privé-bezit van auto’s was verboden, vervoer gebeurde per fiets en per paard en wagen en verharde wegen waren er nauwelijks. Beter verhuld door het bewind waren de werkkampen en executies waarvan politieke tegenstanders van Hoxha het slachtoffer werden.
Een korte periode na de opening van de piramide diende het gebouw als mausoleum van Hoxha, bewoners van Albanië konden er de overleden dictator bezoeken. Later werd het lichaam van Hoxha weer weggehaald en was het een museum over Hoxha.

piramide van tirana environmental filmfestival

Tentoonstellingsruimte, NAVO-hoofdkwartier, TV-studio, Cultuurcentrum…

Na de val van het communistische bewind in 1992 werd de piramide verbouwd tot tentoonstellingsruimte. Het werd niet heel lang als tentoonstellingsruimte gebruikt, want in 1999 nam de NAVO er zijn intrek in. Servië was bezig alle Albanese inwoners uit het naburige Kosovo te verdrijven, waarop de NAVO in actie kwam tegen Servië en ook de Servische hoofdstad Belgrado bombardeerde. De piramide werd het NAVO-hoofdkwartier voor humanitaire hulp aan de Albanezen.
Ook na 1999 was de piramide de tijdelijke vestigingsplaats voor verschillende activiteiten. Er waren onder meer een TV- en radiostudio in gevestigd en een cultuurcentrum. In 2010 werd besloten de piramide af te breken om op dezelfde plek het nieuwe parlementsgebouw te bouwen. Een storm van protest volgde tegen deze beslissing. Zelfs voormalig politieke gevangenen waren tegen de sloop, met als argument dat de geschiedenis, hoe zwart ook, niet uitgewist moet worden. Anno 2015 staat de piramide op de nominatie om opgeknapt te worden.

binnen piramide tirana

Een kijkje binnen in de Piramide van Tirana

De tweede dag van mijn bezoek aan Tirana stond de deur van de piramide open. Uiteraard kon ik mijn nieuwsgierigheid niet weerstaan en nam ik een kijkje binnen in de piramide. De paar aanwezige personen bleken geen bezwaar te hebben dat ik binnen rondliep en her en der wat foto’s maakte. Het interieur ziet eruit alsof slechts de ruwbouw van de piramide is afgerond en aan de afwerking nog begonnen moet worden. In de week van mijn bezoek werd in de piramide een filmfestival over natuurbescherming georganiseerd. (Festivali i Filmit Mjedisor / Environmental Film Festval Albania). Hier en daar stonden kunstwerken opgesteld in de piramide.

piramide van Tirana kunsttentoonstelling

Van dictatorverering, via humanitaire hulp tijdens de Kosovo-oorlog naar aandacht voor natuurbescherming en kunst. Als de activiteiten in de Piramide van Tirana samenhangen met de staat van het land, dan ziet de toekomst van Albanië er zonnig uit.

1 Comment so far

  1. Tirana! Wauw, die stad staat nog op mijn lijstje van steden waar ik graag naar toe wil. Dit gebouw is inderdaad erg vervallen, hopelijk is de rest van Tirana er beter aan toe.

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.