Article
4 comments

Mooi Piran, Venetiaans Slovenië

Piran Slovenië Tartini Plein

De mooiste kustplaats van Slovenië is zonder twijfel Piran. Dat dit stadje 500 jaar lang werd geregeerd door Venetië is onmiskenbaar te zien aan de bouwstijl; je waant je bijna in een miniatuur-Venetië.

Mediterraan klimaat, Venetiaanse stijl

De verscheidenheid van het kleine land Slovenië blijft me verbazen. Na bezoekjes aan de Alpen in het noorden en Maribor in het oosten nabij Hongarije, ging ik naar de rotsachtige Adriatische kust het zuidwesten van Slovenië, ingeklemd tussen Italië en Kroatië. Behalve één overnachting in Bled, verbleef ik de rest van nachten in een hotel in Ljubljana. De dagtocht naar Piran deed ik per lijnbus omdat de parkeergelegenheid bij Piran heel beperkt is. Onderweg van Ljubljana zie je heel duidelijk in korte tijd het landschap en de begroeiing veranderen. De kustomgeving van Slovenië ziet er typisch mediterraans uit.

Boten haven Piran Slovenië

Voornemens die onvervuld in zee eindigen…

Slovenië zuchtte nog steeds onder een hittegolf. Ik had eerder al uitgepuft in de Vintgar-kloof en de dag voor mijn bezoek aan Piran had ik me helemaal in het zweet gewandeld in Celje. Het Maritiem Museum, de kerk van de Heilige Joris, het 15de eeuwse Venetiaans Paleis…het leek me allemaal erg interessant om te bezoeken. Maar toen…toen zag ik die blauwe verfrissende zee… Dat het kiezelveld dat voor strand door moest gaan erg vol lag met mensen maakte me op dat moment ook niet veel uit. Na een wandeling door Piran en het inkopen van drankjes en wat te eten, ben ik gaan zwemmen en op het strand gaan liggen tot in de namiddag.

Piran Slovenië straatje steeg

Praktisch

Parkeren in (de buurt) van Piran is lastig en helemaal niet praktisch (de parkeerplaats “Fornace” ligt buiten het centrum), dus bij voorkeur gebruik je de bus. Ik nam een van de bussen vanuit Ljubljana (voor dienstregeling, zie hier). In Ljubljana vertrekken de bussen voor het station, ze komen aan naast het centrum van Piran. Vanuit Ljubljana rijdt de bus over de snelweg naar Koper bij de Italiaanse grens. Vanaf Koper rijdt de bus langs de kust naar Piran, dat tegen de Kroatische grens ligt. Dat klinkt misschien ver, maar de Sloveense kust is slechts een kilometer of 25 lang.

Adriatische Zee Piran Slovenië

4 Comments

 1. Dat klinkt goed. Ik zwerf de laatste jaren over de hele wereld maar ben nog nooit in oost Europa geweest (Buiten Praag dan). Toch maar eens verandering in brengen dus!

  Reply

  • Oosteuropa? Het is gewoon zuideuropa, direct onder oostenrijk, boven Italie.
   Verder een klein maar mooi land.

   Reply

 2. Slovenië is echt heel leuk! Mooi en afwisselend landschap, mooie steden en dorpen, alles keurig geregeld en onderhouden en niet zo heel ver van Nederland. Ideaal voor een relaxte vakantie dus 🙂

  Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.