Article
0 comment

Hoe ik een reis plan

reisgids lonely planet rough guide

Een belangrijk onderdeel van het reisplezier is voor mij de voorpret van het kiezen van een bestemming en het uitwerken van de plannen. Het idee om een bepaalde bestemming te bezoeken ontstaat vaak lang (soms jaren) voordat ik de werkelijke reis onderneem. Na het besluit om een bepaalde bestemming op korte termijn te gaan bezoeken, volgt het maken van een concrete reisplanning. Dit is het stadium van de voorbereiding die ik het allerleukste vind, een legpuzzel van bezienswaardigheden, vervoersmogelijkheden en overnachtingsplekken!

Afgestofte plannen

Een paar dagen Slovenië, uitgevoerd in 2012. Eerste ideeën hiervoor? In 1998! Aan de hand van een artikel over Slovenië in het inflight magazine van Finnair, op weg van Amsterdam naar Helsinki. Per trein van Nederland naar Istanbul? Uitgevoerd in 2013, bedacht rond 2002. Nu zijn dit wel de extreme voorbeelden, maar mijn ideeënlijst voor bestemmingen is behoorlijk lang en ik voer de plannen uit wanneer ze het beste uitkomen, niet naar chronologie van ontstaan.

Welke bestemming kiezen?

Bestemmingen die makkelijk hoog op mijn ideeënlijst komen zijn doorgaans wat minder bekend, maar wel interessant vanwege cultuur, natuur of (recente) geschiedenis. Landen en gebieden die een grote verandering doormaken (of hebben doorgemaakt) vind ik vaak erg interessant. Ook overbekende en drukbezochte toeristische plekken staan op mijn lijst, maar soms krijg je hier het idee in een toeristische decor, een soort Disneyland rond te lopen. Erg jammer maar geen reden om die plekken dan maar helemaal over te slaan. Veel ideeën doe ik op via reisgidsen, reisblogs, nieuws, reisliteratuur, TV-programma’s en internetfora.

planning

Planning maken

Zodra globaal de bestemmingen van een reis zijn gekozen, begint het puzzelen. Graag wat balans tussen natuur en cultuur, liefst enkele dagen verblijf per bestemming, de bestemmingen moeten onderling goed met elkaar verbonden zijn en dan graag met het openbaar vervoer, logeeraccommodatie graag goed bereikbaar, centraal, gezellig, schoon en niet al te duur. Kortom, zo’n planning heb je dus niet even in een avondje in elkaar gedraaid…
De kapstok van mijn planning wordt gevormd door de bezienswaardigheden en bestemmingen die ik wil bezoeken en de vervoersmogelijkheden tussen deze bestemmingen. Reisgidsen, Google maps, online treinplanners en websites met vliegtickets zijn hier de aangewezen hulpmiddelen. Aan de hand van de gewenste bestemmingen en vervoermogelijkheden zet je dan de bestemmingen in volgorde van bezoek, samen met de vervoersmogelijkheden. Daarna doe ik de planning lekker analoog: ik krabbel een kalender op een A4’tje en vul bij iedere dag in wat ik dan plan te doen, zoals “bezoek aan Sinaia”, of “treinreis Hangzhou-Xiamen”. In een oogopslag is dan te zien of het een beetje een zinnige planning is.
Vooral bij wat langere reizen met veel tussenbestemmingen is het handig om wat meer tijd op de laatste bestemming te kiezen. Als je langer op een andere bestemming wilt blijven, dan kun je dat gewoon doen zonder bijvoorbeeld problemen te krijgen om je vliegtuig naar Nederland nog te halen.

treinkaartje_moskou_tallinn

treinkaartje_xian_luoyang

treinkaartje_brasov_sinaia

treinkaartje_boekarest_istanbul

Informatie onderweg

Het voordeel van een planning is dat je ervan af kunt wijken. Ik neem altijd genoeg informatie mee om mijn plannen te kunnen aanpassen zonder dat ik tijdens mijn reis hele studies moet gaan doen naar treinverbindingen en overnachtingsmogelijkheden. In China was het bijvoorbeeld erg praktisch dat ik voor vertrek een PDF op mijn tablet had gezet met de dienstregeling van alle sneltreinen en hogesnelheidstreinen. Van alle mogelijk te bezoeken bestemmingen neem ik een geprint A4’tje mee met een google maps-afdruk, thuis geselecteerde overnachtingsadressen en eventueel routebeschrijvingen, afdrukken van een metronetwerkaart etc. De rest van de informatie staat als PDF op mijn tablet. Vliegtickets, hostels en hotels boek ik ter plekke online met mijn tablet. De enige concrete boekingen die ik bijvoorbeeld vóór vertrek naar China had gedaan, waren een vliegticket naar China kopen en de eerste drie overnachtingen reserveren. Lekker veel flexibiliteit en toch niet veel uitzoekwerk ter plekke.

Geef een reactie

Required fields are marked *.