Article
3 comments

Rondreis Iran

bushalte teheran iran

Gisteren keerde ik terug van een rondreis in Iran. De terugvlucht was ’s nachts met een overstap in Istanbul (bijna niet geslapen dus…) en vandaag heb ik direct weer de hele dag gewerkt. Een héél uitgebreide blogpost zit er vanavond niet in, meer verhalen plaats ik komende tijd! Maar voor nu wil ik jullie niet het overzicht onthouden waar ik overal ben geweest. Het zijn namelijk echt de highlights van het land!

Iran

Iran is behoorlijk groot (drie keer zo groot dan Frankrijk), het grenst aan Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, de Perzische Golf en Irak. De meeste bezoekers gaan het land binnen via de luchthaven van hoofdstad Teheran. Vanuit Turkije zijn ook vluchten naar andere Iraanse steden zoals Shiraz en Isfahan. In de Turkse hoofdstad Ankara vertrekt iedere week een rechtstreekse trein naar Teheran. Sjarjah bij Dubai heeft een bootverbinding Bandar Abbas, helemaal in het zuiden van Iran.
Op mijn reis heb ik Teheran, Yazd, Shiraz, Persepolis, Isfahan, Kashan en Qom bezocht.

Fullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Rondreis Iran

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Teheran: 35.703032, 51.420135
Yazd: 31.878141, 54.352798
Shiraz: 29.608685, 52.537308
Persepolis: 29.932325, 52.892303
Isfahan: 32.641688, 51.671448
Kashan: 33.984791, 51.422024
Qom: 34.644365, 50.881248

 

Teheran

Hoofdstad Teheran ligt in het noorden van Iran, aan de voet van hoge bergen die overal vanuit de stad te zien zijn. Teheran telt ongeveer evenveel inwoners als heel Nederland: 16 miljoen. Behalve in Teheran zelf, heb ik ook overnacht Alborz-gebergte ten noorden van de stad.

Yazd

Deze woestijnstad in vooral bekend als centrum van het Zoroastrisme, de staatsreligie van het Perzische rijk voor de komst van de Islam.

Shiraz

Voor Iraniërs is de stad Shiraz onlosmakelijk verbonden met een aantal dichters, waarvan Hafez de bekendste is.

Persepolis

Niet ver van Shiraz ligt Persepolis, een van de bekendse bezienswaardigheden in Iran. Het was rond 500 voor Christus de zetel van enkele Perzische koningen. Veel onderdelen van deze twee en een half duizend jaar oude nederzetting zijn verbazingwekkend goed bewaard gebleven.

Isfahan

Deze voormalige hoofdstad van Perzië is de mooiste stad van het land. Het heeft een mooi en enorm groot plein waar in de buurt enkele prachtige gebouwen staan. Tijdens ons bezoek stond er water in de rivier door Isfahan. Daar hadden we heel veel geluk mee, aangezien dit per jaar maar één week het geval is!

Kashan

Kashan is een relatief kleine plaats met een beroemde bazaar en enkele prachtige koopmanshuizen.

Qom

Qom is een belangrijk sjiitisch bedevaartsoord. De grote trekpleister is de tombe van Fatima, de zus van een van de twaalf imams (afstammelingen van Mohammed) die in het sjiisme een grote rol spelen.

3 Comments

 1. Moet heel eerlijk zeggen dat Iran niet per se op mijn wensenlijstje stond/staat, maar toen ik nog meewerkte aan een encyclopedie over Joden in de islamitische wereld, heb ik interessante dingen gelezen over Yazd en Isfahan. Toch wel nieuwsgierig. Ben benieuwd welke stad je het beste bevallen is in Iran!

  Reply

 2. Hoi Fem, de mooiste stad vond ik Isfahan, Yazd is niet zo groot, maar heeft relatief veel bezienswaardigheden, Shiraz heeft een vrij compact en prettig centrum om in rond te wandelen. Teheran is nogal druk en chaotisch, maar als ik nog een keer naar Iran zou gaan, zou ik wel juist van Teheran wat meer willen zien.

  Reply

 3. Leuk om te lezen, mijn partner en ik gaan in september naar Iran. Zijn zeer benieuwd!
  Met groet,
  Jose

  Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.