Article
0 comment

Shanghai, Volksplein en Pudong

Shanghai Pudong world financial center jinmao tower

Ook in Shanghai heb ik een hostel uitgekozen op een goede locatie. Het ligt op ca. 200 meter afstand van Renmin Guangchang (Volksplein), het middelpunt van de stad, in de buurt van een metrostation en in een straat met allemaal restaurants. De straat zelf bestaat uit lagere, oudere bebouwing, maar in de omgeving staat vol met hoge woontorens en kantoorpanden. Op de vijfde verdieping is een dakterras waar je zomaar zou kunnen denken midden in Manhattan te zitten. De meeste avonden is het er gezellig en drink ik er samen met andere reizigers een biertje en ‘s ochtends is het een ideale plek om in de zon te ontbijten.

Maandag 18 april begin ik dichtbij het hostel, ik breng een bezoek aan het Volksplein. De vorige keer dat ik Shanghai was, ben ik er slechts langs gereden. Reden voor een uitgebreider bezoek deze keer. Tot 1949 was op deze plek geen plein, maar paardenracebaan. Nadat gokken en paardenraces verboden werden door de communistische partij, is het gebied ingericht als park met een plein in het midden. Tegenwoordig ligt een aantal kenmerkende postmodernistische gebouwen in het park, zoals het Shanghai Grand Theatre, Shanghai Museum en Shanghai Urban Planning Exhibition Centre. Behalve het bezoeken van de musea is er niet zo heel veel te doen op dit tot in de puntjes bijgehouden park. Voor Chinese begrippen is het er dan ook redelijk rustig, wat ik zo nu en dan ook wel eens prettig vind tijdens een bezoek aan China.

shanghai the phoenix yunnan road

shanghai volksplein

shanghai world financial center jin mao tower

Vanaf het Volkplein neem ik de metro naar het eerste station aan de andere kant van de rivier Huangpu. Deze wijk, Pudong (betekenis: ten oosten van de Huangpu), bestaat pas kort, in 1990 is begonnen met de bouw van Pudong. Wie tegenwoordig Pudong ziet, kan zich nauwelijks voorstellen dat tot in de jaren ‘90 slechts landbouwgrond lag op de plek waar nu China’s hoogste en meest prestigieuze kantoorpanden staan. De laatste jaren is Pudong steeds verder uitgebouwd tot een compleet nieuw stadsdeel met inmiddels meer dan 3 miljoen inwoners en een nieuwe internationale luchthaven die met de stad verbonden is met de enige commercieel geëxploiteerde magneettrein ter wereld.

Voor een spectaculair uitzicht ga ik vervolgens naar het Shanghai World Financial Center (SWFC). Bij de bouwstart in 1997 was de verwachting dat het SWFC het hoogste gebouw ter wereld zou worden. Echter, nadat de funderingen in 1997 waren gelegd, brak de economische crisis in Azië van 1997-1998 uit. De bouw werd stilgelegd tot 2003, maar toen de bouw gereed was in 2007 waren er al hogere gebouwen neergezet in Taipei (Taipei 101) en Dubai (Burj Khalifa). Het SWFC is 494 meter hoog en op 474 meter hoogte is een “observation deck” uit staal en glas dat bovenin het rechthoekige gat in de toren hangt.

shanghai world financial center observation deck

Ook twee jaar geleden heb ik Pudong bezocht, maar toen stonden er nog aanmerkelijk minder gebouwen en was de entreeprijs lager dan de omgerekend 17 euro die ik nu moet betalen voor het SWFC. Gelukkig krijg je er behalve het prachtige uitzicht nog wel wat meer voor terug, een hele show en je wordt met alle egards behandeld. Op de hele route vanaf de ingang tot aan het allerhoogste uitkijkpunt staan in totaal wel een stuk of twintig mensen medewerkers om deuren voor je open te houden en je de weg te wijzen.

Als ik weer beneden ben is het tijd om iets te gaan eten. In een winkelcentrum in de buurt van het SWFC zijn allerlei eetgelegenheden en een Starbucks. Terwijl het in de Mc Donald’s vol zit met buitenlanders, ga ik naar een naastgelegen restaurant waar zich verder alleen Chinezen bevinden. De opzet van een bestelbalie met erboven de beschikbare menu’s is hetzelfde als bij westerse fastfoodrestaurants en ze blijken bij de kassa ook nog een Engelse vertaling te hebben van de menukaart. Uiteindelijk kies ik voor eend met rijst, verse groenten en soep. Totaalprijs: 25 Yuan (€2,70), precies evenveel als een Big Mac menu.

Geef een reactie

Required fields are marked *.