Article
2 comments

Sinaia, Transsylvanië: kasteel Peles en een kermis

sinaia peles kermis

Bovenaan de heuvel ligt het koninklijk kasteel Peles, beneden in het centrum dreunen de bassen van een kermis en schuifelen duizenden mensen langs de kraampjes van een grote rommelmarkt. Sinaia ligt in de bergen in Transsylvanië, Roemenië. Het is voornamelijk bekend vanwege kasteel Peles. Ik maakte vanuit Braşov per trein een dagtochtje naar Sinaia, bezichtigde kasteel Peles en begaf me daarna tussen de kermisbezoekers om wat te eten.

Bij aankomst op het keurig gerenoveerde station van Sinaia galmt de muziek vanuit het centrum me al tegemoet. De weg voor het station is zo druk met voetgangers en auto’s dat de politie eraan te pas komt om het verkeer in goede banen te leiden. De wandeling van het station onder in het dal omhoog naar kasteel Peles zou 20 minuten duren. Er is een grote rommelmarkt in het centrum, wegen zijn afgesloten en straatnaambordjes ontbreken. Na wat omlopen in het centrum kom ik na een half uur aan bij kasteel Peles.

kasteel peles castle sinaia roemenië

kasteel peles castle sinaia roemenië

Kasteel Peleş

Peles Castle is onmiskenbaar dé attractie van Sinaia. Het kasteel werd in 1875 gebouwd voor koning Carol I van Roemenië. Of je de stijl van het kasteel mooi vindt of niet, de vormgeving en technische snufjes zijn bezienswaardig. Kasteel Peles zit vol kunstig houtsnijwerk en de vertrekken zijn naar allerlei verschillende landen en thema’s gemodelleerd. De vertrekken zijn onder meer in Moorse, Florentijnse en Franse stijl ingericht. Peles Castle was het allereerste kasteel in Europa met centrale verwarming en elektriciteit. Helemaal opzienbarend voor die tijd is het centrale stofzuigersysteem. Het interieur is tjokvol tierelantijnen en heel erg donker.
Het kasteel kun je alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. Aangezien het druk was met (vooral) buitenlandse toeristen, duurde het een tijdje voordat ik met een Engels- of Duitstalige gids meekon. Het is aan te raden niet al te laat naar kasteel Peles te gaan, temeer omdat de rondleidingen 1h15m of 1h45m duren. Gelukkig is er nog genoeg te zien in de kasteeltuin en omgeving tijdens het wachten. Met een beetje pech/geluk kom je nog een bruine beer tegen, waarvan er enkele duizenden in Transsylvanië leven.

sinaia kermis miami trip roemenië

bouwval sinaia roemenië

Kermis in Sinaia

Na mijn cultureel verantwoord bezoek aan Peles Castle besloot ik kennis te gaan maken met de Roemeense kermiscultuur. Ondanks de motregen waren er nog redelijk wat mensen op de been bij de kermis, vooral bij eettentjes. De rondleiding was vermoeiend geweest, mijn maag knorde en ik opteerde voor een broodje met sjasliek op een plein met lange houten tafels en banken. Op de “Miami Trip” stond een dame geschilderd met borsten waarop Pamela Anderson stikjaloers zou zijn. Het broodje bleek nogal taai, de sjasliek smaakte redelijk. Twee kinderen met smoezelige kleding en vieze gezichten gingen intussen alle tafels af om half opgepeuzelde broodjes en afgeknaagde sjaslieks op te eten.

beren waarschuwing sinaia transsylvanië roemenië

station sinaia roemenië

Midden in het centrum stond een afbrokkelende betonnen bouwval. Hier waren de renovatiewerkzaamheden, zoals wel bij Peles Castle en het treinstation, duidelijk nog niet gearriveerd. Op weg naar het station koop ik nog churros, gefrituurde deegstaven die geserveerd worden met een sausje. De churros zitten in een grote kartonnen kleurige sombrero die je ondersteboven vasthoudt. In de rand van de hoed zitten bakjes met sausjes. Na driekwart te hebben opgegeten komen de churros bijna mijn oren uit. Geen zwerfkinderen in de buurt. Een beetje opgelaten moffel ik de sombrero met drie ovegebleven churros in een prullenbak bij het station.

2 Comments

    • Roemenië was een positieve verrassing moet ik zeggen 🙂 Ben in Sibiu, Brasov, Sinaia en Boekarest geweest, als onderdeel van een treinreis van Nederland naar Istanbul.

      Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.