Article

Slovenië: autorit van Bled naar Ljubljana

Linhartovplein Radovljica Slovenië

Tussen Ljubljana en Bled ligt in het dal van de Sava-rivier een keurige autosnelweg. In een minuut of 40 rijd je zo van Bled naar Ljubljana. Wij lieten de snelweg voor wat ie is en kozen een alternatieve avontuurlijke route door de omliggende bergen. Het is geen makkelijke route om te rijden. Op sommige plekken is de weg bijzonder smal (creativiteit vereist als je een tegenligger ontmoet) en je bent natuurlijk veel langer onderweg. Neem je genoegen met die ongemakken, dan wordt je getrakteerd op een prachtige autorit.

Van Bled naar Radovljica

Nadat we ’s ochtends de Vintgar-kloof en het kasteel van Bled hadden bezocht, maakten we aan het begin van de middag eerst een kort ritje over de snelweg naar Radovljica. Radovljica is een heel pittoresk stadje van amper zes duizend inwoners. Het centrum wordt gevormd door een rechthoekig plein (Linhartov Trg) dat omringd word door in pastelkleuren geverfde gebouwen uit de 16de en 17de eeuw. Vanuit het hele stadje heb je een indrukwekkend uitzicht op de omliggende bergen.

Bergen Radovljica Slovenië

Bergen rond Radovljica

Behalve het centrum is het Imker-museum een van de bezienswaardigheden van Radovljica. Zelf zijn we niet in dit museum geweest, maar de reviews die ik her en der heb gelezen zijn erg positief. Vanwege een hittegolf was het onaangenaam heet. De terrassen op Linhartov Trg zagen er erg uitnodigend uit, maar vanwege de hitte was er amper iemand op straat. Na een wandeling in het centrum besloten we daarom voor lunchbenodigdheden de koele Spar-supermarkt net buiten het stadje in te vluchten.

Spar Radovljica Slovenië

De Spar in Radovljica lijkt wel een neergestorte UFO…

Smalle slingerweg door kleine dorpjes

Vanuit Radovljica rijden we wegnummer 635 op, een smalle weg die zich door de bergen en langs dorpjes slingert. Op verschillende plekken is de weg zo smal dat je nauwelijks een tegenligger kunt passeren. Gelukkig is er weinig ander verkeer op de weg, desondanks was het een keer nodig stapvoets vlak langs een rotswand te rijden om een tegenligger te passeren. Gelukkig schatte ik de breedte van onze huurauto niet verkeerd in…

Het eerste dorpje waar we doorheen rijden is het al even pittoreske Kropa, een voormalig ijzersmedersdorp. Vanaf de slingerweg heb je een prachtig uitzicht over het dorp, maar veel plek om je auto te parkeren om ervan te genieten is er niet.

slovenië kerk jamnik

Sint Primus en Felicianuskerk in Jamnik

Een paar kilometer verder arriveren we in Jamnik, een gehucht met circa 40 inwoners. Dit gehucht is bekend vanwege de Sint Primus en Felicianuskerk, die op een bergtop naast het dorp is gebouwd. De fresco’s van de kerk stammen uit de 15de eeuw. Vanaf de kerk heb je een prachtig overzicht van het rivierdal van de Sava dat tussen Ljubljana en de Oostenrijkse grens ligt. Tijdens de Turkse invasies in de 15de en 16de eeuw werd op deze plek vuur ontbrand op momenten van Turkse invallen, als waarschuwing voor bewoners uit de wijde omgeving.

Jamnik kerk Slovenië

Sint Primus en Felicianuskerk

Via haarspeldbochten bij het dorp Dražgoše verlaten we langzaam weer de bergen. In Dražgoše vonden in de Tweede Wereldoorlog de allereerste gevechten plaats tussen Nazi-Duitsland en de Sloveense Partizanen. Er staat ook een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Vanaf Železniki rijden we over weg 601 richting Škofja Loka en van daaruit in ongeveer 35 minuten verder naar Ljubljana.

planten lamp lantaarnpaal

Praktische informatie

Inclusief bezoekjes aan Radovljica, Jamnik en Škofja Loka kun je in ongeveer een halve dag via deze route van Bled naar Ljubljana rijden. Omdat we zelf al ’s ochtends het kasteel van Bled en de Vintgar-kloof hadden bezocht én we de huurauto op tijd moesten inleveren in Ljubljana, was er geen tijd meer voor een bezoek aan Škofja Loka.
Deze route leent zich eigenlijk beter om per fiets te verkennen. De omgeving is prachtig, er is weinig verkeer op de weg en je hebt alle mogelijkheden om ergens te stoppen om van het uitzicht te genieten. Er is namelijk meestal geen plek genoeg om de auto even te parkeren.
Een dagtocht per fiets op en neer van Bled via Kropa naar Jamnik (2 maal 20 km) is misschien een mooie optie.

Fullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Van Bled naar Ljubljana

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Radovljica: 46.340765, 14.175367
Kropa: 46.291977, 14.205065
Jamnik: 46.274212, 14.208455
Dražgoše: 46.252850, 14.173565
Železniki: 46.226522, 14.168930
Škofja Loka: 46.168062, 14.311237
Bled: 46.368845, 14.115458
Ljubljana: 46.050361, 14.509506

3 Comments

  1. Dit lijkt me een bestemming die we nog op onze “bucketlist” moeten zetten. Overigens prachtige foto’s van het kerkje op de heuveltop met hele mooie “luchten” boven het kerkje.

  2. Paar jaar terug slechts een paar dagen in Slovenië geweest. Hoogtepunt was toen Ljubljana, echt een leuke stad. Toch nog maar een keer terug 🙂

Comments are closed.