Article
0 comment

Saanane Island national park, Tanzania

boot saanane island tanzania

Wie aan Tanzania en natuurparken denkt, denkt aan de Serengeti. Maar Tanzania telt veel meer nationale parken. Het nieuwste is Saanane Island, een eiland in het Victoriameer voor de kust van Mwanza. Het eiland was ooit een dierentuin met grote dieren die je ook tegenkomt in de Serengeti. Deze dieren zijn verhuisd naar andere parken en in september 2013 is Saanane Island benoemd tot nationaal park.

Wat moet je verwachten van Saanane Island? Een wandeling en een picknick op een eiland terwijl je verschillende diersoorten kunt bekijken en vanaf de rotsachtige heuvels een mooi uitzicht hebt over het Victoriameer en de omgeving. Een leuke excursie van een paar uur vanuit Mwanza.

saanane island boot

nijlvaraan saanane island

uitzicht saanane island

vervetaapje saanane island

Toegang en boot naar Saanane Island

Toegangsbewijzen voor het eiland en een vervoersbewijs voor de motorboot tussen Mwanza en het eiland kun je kopen bij een natuurmuseumpje tegenover de aanlegsteiger voor de boot, naast Hotel Tilapia. Wij kochten op zaterdag de tickets en maakten een afspraak hoe laat op zondag de boot voor ons zou vertrekken. De toegang en het vervoerbewijs voor de boot zijn niet goedkoop voor buitenlanders. De toegang kost $30 per persoon en de boot op en neer naar Saanane Island laten varen kost $35 (max. 25 personen per boot), dit geld wordt gebruikt voor natuurbehoud in de nationale parken van Tanzania. Alle excursies naar Saanane Island zijn begeleid door iemand van Tanzania National Parks. In ons geval een net afgestudeerde studente die toerisme had gestudeerd. Het toegangskaartje is geldig voor een hele dag, zolang je op het eiland blijft, blijft de gids bij je.

Dieren op Saanane Island

Enkele dieren die we hebben gezien: impala’s, vervetaapjes, agamen (kleurige hagedissen), Afrikaanse zee-arenden, nijlvaranen, een grote schildpad, bonte ijsvogels en witborstaalscholvers. Dieren die we niet hebben gezien, maar die er wel zijn: pythons en krokodillen. De pythons zitten voornamelijk in het gras en in de struiken, reden om de paden niet te verlaten. Af en toe verdwijnt een impala in de maag van een python en ook voor mensen zijn deze slangen levensgevaarlijk! De krokodillen bevinden zich voornamelijk in en bij het water van het Victoriameer. Hier moet je beslist niet gaan zwemmen, naast de grote kans dat je er bilharzia/schistosomiasis van oploopt.

impala saanane island

eric beckers saanane island

boot saanane island

agame hagedis saanane island

Na een paar uur wandelen, picknicken en dieren kijken zijn we weer teruggevaren naar Mwanza. De motorbootkapitein was zo vriendelijk nog een uitgebreide vaart te maken langs de kust van het eiland voordat we terugvoeren. Tijdens deze vaart konden we een nijlvaraan, de bonte ijsvogels en de witborstaalscholvers van redelijk dichtbij zien.

Geef een reactie

Required fields are marked *.