Article
2 comments

Daoïsme en Daoïstische tempels in China

Green Ram Temple Chengdu China

De drie belangrijkste filosofische en religieuze stromingen in China zijn Boeddhisme, Confucianisme en het Daoïsme / Taoïsme. Het Boeddhisme is het meest zichtbaar met de vele tempels in China, Confucianisme is de filosofische stroming die de meeste invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van onderwijs, politiek en leefregels in de Chinese maatschappij. Daoïsme is zowel een filosofische stroming als een religie, is zichtbaar via een kleiner aantal tempels en heeft filosofische ideeën die vaak haaks staan op die van het Confucianisme.

Confucianisme versus Daoïsme

Confucius (chinees: Kongzi, 孔子) legt in zijn geschriften veel nadruk op leefregels, moralisme, riten, sociale en politieke orde, de mens als hoeder van de wereld, kennis vergaren, harmonie en hiërarchie.
De grondleggers van het Daoïsme leggen juist de nadruk op alles waar je geen kennis van hebt / het erkennen dat je nooit alles weet, afzien van handelen (wuwei, 无为), vrijheid en aanpassing aan de natuur, verandering en chaos. Het woord Dao (道) wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd, maar kan het best kort en eenvoudig omschreven worden als de weg van de natuur of als een allesomvattende, oneindige en tijdloze kosmische eenheid.

zhuangzi

daodejing_1

daodejing_2

De geschriften Daodejing en Zhuangzi

De omschrijving van het Daoisme klinkt waarschijnlijk erg vaag, maar gelukkig zijn er een aantal geschriften die de boel verduidelijken. De bekendsten zijn de Daodejing / Tao Te Ching (道德经) en de Zhuangzi (庄子). De Daodejing (geschreven in de vierde eeuw voor Christus) wordt toegeschreven aan Laozi (老子) en bestaat uit 81 korte teksten met de ideeën van het Daoïsme. Door het gebruik van oude karakters en omdat de teksten vaak op verschillende manieren te interpreteren zijn, verschillen vertalingen van de Daodejing vaak nogal van elkaar.
De Zhuangzi is een heel ander soort boek. Het is een bundel van verhalen die vaak een opmerkelijke wending kennen, anti-conformistisch en nihilistisch zijn en de draak steken met het Confucianisme. De verhalen illustreren de ideeën van het Daoïsme en zijn meestal enkele pagina’s lang. De vertaling uit het klassieke Chinees die Kristofer Schipper heeft gemaakt is erg goed leesbaar en bevat veel voetnoten met een heldere uitleg over zaken die niet direct duidelijk zijn bij het lezen.

white_cloud_temple_1

white_cloud_temple_2

White Cloud Temple Beijing

De Baiyun Guan in Beijing (白云观, witte wolk tempel), is een van de bekendste Daoïstische tempels van China. Deze tempel werd in het jaar 739 gesticht, wordt gerund door een groep van monniken en huisvest de Chinese Daoïsme Associatie. Deze uitgebreide tempel wordt niet door veel toeristen bezocht en is een goede plek om een echte Daoïstische tempel “in bedrijf” te zien. De tempel staat tussen hoge woontorens en kantoorpanden en drukke straten, maar in de tempelgebouwen en -tuinen is het heerlijk rustig.

green_ram_temple_2

green_ram_temple_1

Green Ram Temple Chengdu

Een andere bekende Daoïstische tempel is Qing Yang Gong in Chengdu (青羊宫, paleis van de groene ram). De legende gaat dat Laozi himself hier is geboren. De Green Ram Temple is de oudste tempel van Chengdu, verdient zijn naam aan twee bronzen bokken en bestaat uit een groot aantal gebouwen (waaronder een pagode) en een grote tuin. Een gedeelte van de tuin is bestemd als theetuin waar het een drukte van belang is met mensen die op terrasjes jasmijnthee drinken. In deze tempel liggen grote stapels van de Daodejing voor de bezoekers klaar (zie het blauwe boekje op de afbeelding bovenin dit artikel).

2 Comments

    • Was voor mij ook helemaal nieuw, wilde graag weten wat nou eigenlijk het preciezere verhaal achter al die tempels is.

      Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.