Article
0 comment

Trein naar Kaifeng

Op dinsdag 12 april vertrok in per trein van Luoyang naar Kaifeng. Al in Luoyang werd je als buitenlander regelmatig aangegaapt en nagekeken, in de trein was het nog erger. Het hele rijtuig keek mij aan toen ik binnenliep. Overal waar ik rondkeek ontmoette ik blikken van mensen die me aan het aangapen waren. Na een half uur leek het nieuwtje er een beetje vanaf en was iedereen weer geconcertreerd op zijn eigen lees- en eetbezigheden. De rust was van korte duur, want in Zhengzhou, een grote stad halverwege Luoyang en Kaifeng, stapte een groep landarbeiders in. Heel donkere gezichten, kapotte en vieze handen en smerige kleding. De mensen die tegenover me hadden gezeten waren uitgestapt in Zhengzhou en zo kwamen de landarbeiders tegenover mij te zitten. Minutenlang werd ik aangestaard alsof ik een nieuw diersoort in de dierentuin was. Blijkbaar kwam het niet in hun op dat het voor mij wellicht niet zo prettig was om continu aangestaard te worden. Op een gegeven moment werd dit gelukkig wat minder, maar maakte ik kennis met een nieuw hoofdstuk van de roggelcultuur in China. Roggel, roggel, flats! En daar lag het dan op de rijtuigvloer tussen de voeten van een van de landarbeiders. Schijnbaar vond hij het in de weg liggen, want vervolgens smeerde hij het met zijn schoenzool uit over de vloer. Sowieso was de trein inmiddels veranderd in een rijdende vuilnisbak. In tegenstelling tot de trein Chengdu-Emei, waren hier geen prullenbakjes aanwezig. Iedereen mikte gewoon alle afval op de vloer. Het rijtuig waarin ik zat, was een zogenaamde “yingzuo”, een “hard seat” rijtuig. “Ruanzuo”, “soft seat”-rijtuigen waren niet aanwezig in deze trein, anders had ik beslist voor deze wat duurdere klasse gekozen.

Geef een reactie

Required fields are marked *.