Article

Treinrondreis Adriatische zee

Treinrondreis Kroatië, Servië, Montenegro, Albanië, Italië, Zwitserland

Volgende week vertrek ik voor een treinrondreis rond de Adriatische zee, waarbij ik Kroatië, Servië, Montenegro, Albanië, Italië en Zwitserland bezoek. Na heel wat gepuzzel heb ik de volgende rondreis van drie weken in elkaar gezet.

Zagreb

Per ICE reis ik overdag naar München, waar ik ’s avonds de nachttrein neem naar de Kroatische hoofdstad Zagreb. In Zagreb ben ik ooit een paar uur geweest op weg naar Banja Luka in Bosnië, in november 2001. Van Zagreb heb toen alleen het vliegveld, het busstation en een café gezien waar we op de bus naar Banja Luka hebben gewacht.

Fullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Treinrondreis Adriatische zee

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Zagreb: 45.809837, 15.979786
Belgrado: 44.815454, 20.463066
Podgorica: 42.433150, 19.268432
Tirana: 41.327761, 19.818628
Napels: 40.850112, 14.255662
Verona: 45.442127, 10.996885
Milaan: 45.465248, 9.188261
Basel: 47.558573, 7.587261
Kotor: 42.425072, 18.771000

Belgrado

Vanuit Zagreb neem ik een dagtrein naar Belgrado, hoofdstad van Servië en voorheen de hoofdstad van Joegoslavië.

Podgorica

De treinreis van Belgrado naar Podgorica en Bar in Montenegro schijnt een van de mooiste van Europa te zijn. Toen ik mijn rondreis plande, stond in de treinplanners van de Servische en Montenegrijnse spoorwegen alleen een nachttrein aangegeven. Enkele weken geleden ontdekte ik dat er ook een dagtrein aan de planning was toegevoegd. Veel beter voor zo’n mooie route! De overnachting in Podgorica is dus pas enkele weken geleden aan mijn rondreis toegevoegd, oorspronkelijk zou ik ’s ochtends na aankomst in Podgorica direct de bus naar Kotor nemen. Door deze verandering in de planning is wel mijn verblijf in Belgrado bijna een dag korter.

Kotor

Het historische stadje Kotor (Montenegro) ligt aan een zee-arm van de Adriatische zee, omgeven door hoge bergen. Een mooi stadje in een prachtige omgeving, een van de highlights van Montenegro en de gehele Adriatische kust.

Tirana

Het is mijn planning om vanuit Kotor direct naar Tirana, hoofdstad van Albanië, te reizen. Het grensoverschrijdend openbaar vervoer is heel summier, dus ik hoop in Kotor een busje of taxi te kunnen regelen. Zo niet, dan ga ik waarschijnlijk eerst naar Ulcinj (in Montenegro naast de Albanese grens) om van daaruit verder te reizen naar Tirana.

Napels

Van Tirana ga ik naar de kustplaats Dürres, waar ’s avonds de ferry naar Bari in Italië vertrekt. Na aankomst in Bari neem ik de trein naar Napels. Napels is overigens de plaats waar ik het langst blijf tijdens mijn rondreis. Dit nadat ik in de Rough Guide Napels over alle bezienswaardigheden had gelezen.

Verona

In de jaren ’90 ben ik twee maal in Italië geweest, toen heb ik alle bekende highlights zoals Rome, Florence, Sienna, Pisa en Venetië bezocht. Uit de categorie “interessant, nog niet bezocht en goed per trein bereikbaar” heb ik Verona gekozen.

Milaan

In Milaan ben ik één dag, ik heb een toegangskaartje voor de wereldtentoonstelling Expo2015 gekocht. Vanuit Verona is het maar een uurtje met de trein naar Milaan.

Basel

Vanuit Milaan neem ik ’s ochtends vroeg de trein naar Basel in Zwitserland, naast de Franse en Duitse grens. Volgens planning ben ik dan nog voor de middag in Basel, waar ik de rest van de dag de stad kan verkennen. ’s Avonds neem ik de nachttrein naar Utrecht.