Article
2 comments

De verleidelijke chaos van Napels

Napels voetbal kijken op straat

“Het beste kun je door deze straat lopen” – de receptionist kriebelt op een plattegrond de wandelroute van het hotel naar de restaurants in Via dei Tribunali. De straat blijkt een morsige steeg waar scooters met een rotvaart doorheen scheuren. In een smal zijstraatje staat een verlaten, door planten overwoekerde kerk. Een groepje jongens voetbalt tussen vuilcontainers op een plein. Muren brokkelen af en zitten vol graffiti, een matras van een zwerver ligt dwars over de stoep.

Hier wordt geleefd

Centro Storico lijkt in weinig op de keurige historische binnensteden elders in Europa. Deze door Romeinen aangelegde historische binnenstad is een bruisende volksbuurt waar op straat wordt geleefd. Pompeï in vol bedrijf. Talloze heersers zijn gekomen en gegaan, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen hebben toegeslagen. Maar het leven gaat er gewoon door, al meer dan 2000 jaar. De huidige oude huizen zijn letterlijk bovenop nog oudere bouwsels neergezet. Het is hier waarschijnlijk wat makkelijker te relativeren wat wel en niet belangrijk is in het leven. Zou dit de reden zijn dat mensen hier maling hebben aan wetten en verkeersregels?

Napels viskraam centro storico

Hoe dan ook heeft men in Napels vooral veel aandacht voor elkáár. Drukke gesprekken met heftige handgebaren, midden op straat samen voetbal kijken, flirterige blikken worden uitgewisseld. In de rij voor de pizzeria raken wildvreemden onmiddellijk met elkaar aan de praat. De korte vraag die ik stel over iets op de menukaart wordt vol enthousiasme beantwoord. Mijn verblijf in Napels is net begonnen en smaakt nu al naar meer.

2 Comments

Geef een reactie

Required fields are marked *.