Article
5 comments

Vervallen kerk in Napels

Doodshoofd schedel Kerk Napels

Houd je wel van een dosis verrassingen en onvoorspelbaarheid? Maak dan een stadssafari door Napels…het enige dat je moet doen is je schoenen aantrekken en gaan wandelen. In een steegje kwam ik deze totaal vervallen kerk met doodshoofden tegen.

Chiesa di Santa Maria Vertecoeli

Van de 448 monumentale kerken die Napels telt, verkeren er enkelen in een bijzonder slechte staat, waaronder de Chiesa di Sancta Maria Vertecoeli. Deze kerk werd tussen 1729 en 1738 gebouwd op de plek waar eerder een kleinere kapel stond. Nadat in 1980 een aardbeving grote schade aanrichtte aan het gebouw, is de kerk gesloten.

gevel kerk Napels

Kerk steegje Napels

Na 1980 zijn er geen reparaties meer uitgevoerd aan het gebouw. Bovenop de schade van de aardbeving heeft het gebrek aan reparatie en onderhoud de situatie van het gebouw verder verslechterd. Ook zijn er vernielingen aangericht en zijn onderdelen van het interieur gestolen. Delen van het gebouw staan op instorten.

vervallen kerk Napels

In 1995 werd het hele historische centrum van Napels, Centro Storico, op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet. Uit protest tegen de vervallen staat van veel historische gebouwen, stuurde in 2012 een hele groep intellectuelen uit Napels een verzoek aan de UNESCO om het historische centrum van de stad van de Werelderfgoedlijst te verwijderen.

overwoekerde kerk Napels

Er zijn verschillende berichten te vinden over een ophanden zijnde restauratie, op de website van de gemeente Napels staan zelfs aanbestedingsdocumenten voor de restauratie. Maar of er werkelijk iets gaat gebeuren? Door de enorme hoeveelheid historische gebouwen, geldgebrek en bezuinigingen komt het vaak niet tot voldoende onderhoud en restauraties. Ook wordt de lokale en landelijke overheid en de kerken mismanagement verweten bij het onderhoud.

latijnse tekst kerk Napels

kerkdeur Chiesa di Sancta Maria Vertecoeli Napels

5 Comments

 1. In deze staat kan het moeilijk werelderfgoed worden genoemd, immers erfgoed laat je niet vervallen. Toch…..?

  Reply

  • Ja, dat dacht ik ook…
   Armoede, wanbeleid, de Italiaanse regering die niet omkijkt naar Zuid-Italië, weinig toerisme dat een aanleiding voor opknappen zou kunnen zijn etc.

   Reply

 2. Napels! Geweldige stad, ik hou van die sfeer. Als ik deze foto’s van die kerk zie wil ik er meteen weer heen… wat is dat toch met mij en vervallen gebouwen… 😉

  Reply

 3. Ik vind dit soort half vervallen gebouwen geweldig en ik kan er geen genoeg van krijgen!Napels staat al een aantal jaren op de verlanglijst, dus dit is weer een mooie reden om er naartoe te gaan!

  Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.