Article

Vintgarkloof bij Bled, Slovenië

vintgarkloof bled slovenië brug

Het kleine Slovenië kent een grote verscheidenheid aan natuurpracht. Vier kilometer ten noorden van Bled ligt de Vintgarkloof. Deze door een rivier uitgesleten kloof is 1,6 kilometer lang en wordt naar mate je verder wandelt steeds dieper, smaller en spectaculairder. Aan het einde van de kloof is een waterval.

Wat is er te zien?

Het opwarmertje van de wandeling door de Vintgarkloof is een mooi bos en een leuk riviertje, de Radovna, waar je naast loopt. Al snel wordt de kloof steeds nauwer, steiler en rotsachtiger. Het gewone wandelpad gaat over in een houten voetpad langs de rotswanden en je steekt de rivier enkele keren over door middel van bruggetjes.

vintgarkloof bled slovenië waterval

vintgarkloof bled slovenië

Het kraakheldere water baant zich een pad via stroomversnellingen en natuurlijke vijvers. De stroomversnellingen en watervallen verspreiden waterdamp, wat heel fijn is op het moment van ons bezoek. Slovenië zucht onder een hittegolf en deze verkoelende kloof is erg prettig! Bij de waterval aan het einde van de kloof kun je wat drinken en snacks kopen en er is een klein terrasje. Verder beneden heb je een mooi uitzicht op de waterval en er wordt op deze warme dag door veel mensen in zwemkleding rondgewandeld in de rivier, die na de waterval weer een kalm kabbelend beekje is geworden.

vintgarkloof bled slovenië

vintgarkloof bled slovenië

Pas in 1891 ontdekt

De Vintgarkloof werd pas in 1891 ontdekt, door de burgemeester van het nabijgelegen Gorje en door een cartograaf/fotograaf. Al in 1893 werden houten voetpaden aangelegd en werd de kloof opengesteld voor bezoekers. Ook toen al was Bled en het meer van Bled een populaire trekpleister, dus de Vintgarkloof (die in het Engels Bled Gorge wordt genoemd) was direct verzekerd van een constante stroom aan bezoekers.

vintgarkloof bled slovenië houten voetpad

vintgarkloof bled slovenië turqoise water

Praktische informatie

De Vintgarkloof ligt vier kilometer ten noordwesten van Bled. Zelf zijn we er met de (huur)auto naartoe gereden vanuit Bled. Voor zowel de parkeerplaats als voor de Vintgarkloof zelf moet je toegang betalen. De parkeerplaats is niet heel groot. We hadden geluk dat er net een plek vrijkwam, want de auto’s stonden nog tot een eind verderop langs de weg geparkeerd. Aangezien Bled op slechts vier kilometer afstand ligt en de omgeving mooi is, is een wandeling waarschijnlijk de beste optie.

vintgarkloof bled slovenië stroomversnelling

4 Comments

  1. We hadden de Vintgarkloof zelfs helemaal niet op ons lijstje staan, maar de eigenaar van de accomodatie waar we logeerden raadde ons aan er naartoe te gaan. Was een goed advies 🙂

  2. Zeer de moeite waard! Een paar jaar geleden bezocht en nu weer op ons lijstje staan!

Comments are closed.