Article
5 comments

Zoroastrisme in Yazd, Iran

vuurtempel Yazd Iran zoroastrisme

Het Zoroastrisme was voor de komst van de Islam rond het jaar 600 de staatsgodsdienst van Iran/Perzië. Bij bekende opgravingen zoals Persepolis en de koningsgraven zie je talloze verwijzingen naar het Zoroastrisme en haar god Ahura Mazda. De woestijnstad Yazd, in het midden van Iran, telt nog enkele tienduizenden aanhangers van het Zoroastrisme, de belangrijkste tempel is er te vinden en even buiten de stad liggen “torens der stilte”, waar overleden aanhangers van het Zoroastrisme een zogenaamde luchtbegrafenis kregen.

Geschiedenis van het Zoroastrisme

Het Zoroastrisme is gesticht door de profeet Zarathustra / Zoroaster, die naar alle waarschijnlijkheid in de tiende eeuw voor Christus leefde. De religie wordt gekenmerkt door een scherp onderscheid tussen goed en kwaad, met aan de ene kant de verlichtende wijsheid van Ahura Mazda en aan de andere kant de destructieve geest van Ahriman. Mocht de naam Ahura Mazda associaties oproepen met een automerk…dit merk is inderdaad genoemd naar de god Ahura Mazda.
De heilige geschriften zijn in de loop van enkele honderden jaren opgetekend in de bundel Avesta. Pas vanaf de vierde eeuw na Christus werden de verhalen, die voordien alleen mondeling werden doorgegeven, opgeschreven en later gebundeld.
Cyrus II de Grote, stichter van het Perzische rijk, maakte in de zesde eeuw voor Christus van het Zoroastrisme de staatsgodsdienst. In de zevende eeuw na Christus maakte de nieuwe religie Islam een snelle opkomst. De aanhangers van het Zoroastrisme kregen de keus zich te bekeren tot de Islam, of het Perzische Rijk te verlaten. Vele Zoroastriërs vluchtten naar India en kwamen daar bekend te staan onder de naam “Parsen”, vernoemd naar hun afkomstland Perzië. Een beroemde Zoroastriër uit India was Farrokh Bulsara, beter bekend onder de artiestennaam Freddie Mercury van de band Queen.
Tegenwoordig worden de 30 tot 35 duizend Zoroastriërs in Iran wettelijk erkend en is Yazd de belangrijkste plek voor de circa 200 duizend Zoroastriërs wereldwijd.

Faravahar vuurtempel Yazd Iran zoroastrisme

Toren der Stilte Yazd Iran

Vuurtempel in Yazd

Tegenwoordig zijn er ongeveer 180 vuurtempels wereldwijd, waarvan er 50 in Mumbai liggen en 100 in de rest van India. De tempels zijn verdeeld in drie klassen, de belangrijkste klasse (Atash Behram) telt negen tempels, waarvan de vuurtempel in Yazd er een van is. De tempel in Yazd, uit 1932, bestaat uit een plein met vijver met daaraan gelegen het hoofdgebouw. In dit sobere hoofdgebouw staan enkele teksten en een portret van Zarathustra en brandt het eeuwige vuur. Volgens Zarathustra creëerde god Ahura Mazda het licht, in de tempel wordt gebeden naar het eeuwige vuur, dat symbool staat voor Ahura Mazda.
Boven de ingang van de tempel hangt het symbool voor het Zoroastrisme, de Farahavar. Dit gevleugeld personage staat ook prominent boven graven in Persepolis en Naqsh-e Rustam.

Toren der Stilte Yazd Iran zoroaster

Toren der stilte Yazd Iran stiltetoren zoroastrisme

Torens der stilte

Alleen al de ligging en het uitzicht over de omgeving maken van deze “torens der stilte” een indrukwekkende plek. De Torens der stilte (Dakmeh) werden gebruikt voor luchtbegrafenissen. Overledenen werden op de muren van de torens gelegd om door de vogels opgegeten te worden. De overgebleven beenderen werden in een gat in het midden van de torens geworpen. Volgens het Zoroastrisme is het stoffelijk overschot vervuilend voor aarde en lucht. Met een luchtbegrafenis werd vervuiling van aarde en lucht voorkomen. Rond het midden van de twintigste eeuw werden de luchtbegrafenissen verboden. Zoroastriërs worden nu begraven in een betonnen bak met als afsluiting een grafsteen – om vervuiling van aarde en lucht te voorkomen.

uitzicht Toren der Stilte Yazd Iran

religieuze gebouwen Yaz Iran zoroastrisme

Tegenwoordig kun je als bezoeker de twee heuvels waarop de stiltetorens zijn gebouwd beklimmen en in de torens rondlopen. Toen wij er in november waren, was de temperatuur aangenaam. Vooral in de zomer kan het er verzengend heet worden, het omhoog wandelen naar de torens wordt dan bijna een ondoenlijke expeditie!
Omdat de temperatuur niet hoog was, heb ik de hoogste van de twee torens bezocht. Deze toren ziet er geheel ongerestaureerd uit. De muren waarop de lichamen lagen is ongelijk en uit rotsblokken opgebouwd. Het gat voor de beenderen lijkt gevuld met stenen en gruis. Beenderen heb ik er niet in zien liggen. Vanaf deze hoogste toren heb je een prachtig uitzicht op de lagere toren en over de overige religieuze gebouwen op het terrein.

5 Comments

  1. Zag zojuist (16 augustus 2017) een indrukwekkende reportage van Kefah Allush over de Zoroasters, de stad Yazd en de twee torens van stilte.

    Reply

Geef een reactie

Required fields are marked *.